Αιματηρό αμόκ 24χρονου φοιτητή στην Πράγα

Αιματηρό αμόκ 24χρονου φοιτητή στην Πράγα

Αγνωστα μέχρι χθες το βράδυ τα κίνητρα του δράστη, ενώ οι Αρχές αποκλείουν τρομοκρατική ενέργεια.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πανικός και πένθος επικρατεί από χθες το απόγευμα στην Πράγα, αφότου νεαρός άνδρας άνοιξε πυρ από την ταράτσα της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου, στο κέντρο της πόλης, προς πάσα κατεύθυνση, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες πολίτες.

Ο 24χρονος δράστης, που ήταν και ο ίδιος φοιτητής του πανεπιστημίου, πυροβόλησε τα θύματά του με μακρύκαννο όπλο που έφερε διόπτρα. Αν και οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν, παραμένει ασαφές εάν σκοτώθηκε από τα πυρά τους ή αυτοκτόνησε.

Το χρονικό

Στις 12.40 το μεσημέρι (ώρα Τσεχίας) η αστυνομία ανακάλυψε το άψυχο σώμα του πατέρα του δράστη σε μια μικρή πόλη, λίγα χιλιόμετρα δυτικά από την Πράγα. Σύντομα οι αστυνομικοί πληροφορήθηκαν πως ο νεαρός είχε μάθημα στο πανεπιστήμιο στις 2 το μεσημέρι και διέταξαν αμέσως την εκκένωση του κτιρίου όπου επρόκειτο να βρεθεί. Εκείνος, ωστόσο, ανέβηκε στην ταράτσα γειτονικού κτιρίου και άρχισε να πυροβολεί.

Η πρώτη επείγουσα κλήση στην αστυνομία έγινε στις 3 το μεσημέρι. Οι αστυνομικές δυνάμεις μετέβησαν στο σημείο σε 12 λεπτά, ενώ στις 3.20 μ.μ. επιβεβαιώθηκε πως βρέθηκε νεκρός. Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι εντός του πανεπιστημίου βρέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων και απεφεύχθησαν τα χειρότερα χάρη στην άμεση επέμβαση της αστυνομίας.

Αιματηρό αμόκ 24χρονου φοιτητή στην Πράγα-1
Φοιτητές του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα κρύβονται από 24χρονο φοιτητή της Σχολής Καλών Τεχνών.

Ο Πετρ Νεντόμα, διευθυντής γειτονικής γκαλερί, περιέγραψε όσα είδε: «Είδα τον νεαρό άνδρα στην πλατεία. Κρατούσε κάποιου είδους όπλο, που έμοιαζε με αυτόματο. Αρχισε να πυροβολεί προς τη γέφυρα Μανές. Διέκοψε το πυρ για λίγο και άρχισε πάλι. Αμέσως μετά στάθηκε στη γέφυρα, πέταξε το όπλο και σήκωσε τα χέρια ψηλά».

«Ημασταν τρομοκρατημένοι»

Νεαρή φοιτήτρια, που διέφυγε από το κτίριο του Πανεπιστημίου του Καρόλου, μίλησε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα iDnes.cz: «Ημασταν όλοι τρομοκρατημένοι. Αστυνομικοί έτρεχαν παντού κρατώντας αυτόματα όπλα και μας φώναζαν να βγούμε έξω αμέσως».

Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση τέτοιου είδους στην Ιστορία της χώρας, με 15 νεκρούς (συμπεριλαμβανομένου και του δράστη) και 25 τραυματίες, 10 εκ των οποίων σοβαρά.

Ο πρόεδρος της χώρας Πετρ Πάβελ σε μήνυμά του από το Παρίσι δήλωσε σοκαρισμένος και έστειλε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ πολλοί ακόμη Ευρωπαίοι ηγέτες έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης στη χώρα.

Πάντως οι Αρχές συνέστησαν ψυχραιμία, καθώς η πράξη του δράστη δεν φαίνεται να σχετίζεται με τρομοκρατικές ιδεολογίες. Ο επικεφαλής της αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ δήλωσε πως ερευνάται η πιθανότητα ο δράστης να προέβη στη συγκεκριμένη πράξη παρακινούμενος από παρόμοια περιστατικά σε άλλες χώρες. Οι Αρχές ερευνούν την εμπλοκή του δράστη σε δύο φόνους που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα σε δάσος έξω από την Πράγα.

Η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε έκτακτο συμβούλιο για θέματα ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή