Η Δανία υπέγραψε τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Η Δανία υπέγραψε τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Η συμφωνία, μεταξύ άλλων, προβλέπει πως οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν πρόσβαση στις τρεις κυριότερες στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις της Δανίας

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη Σουηδία και τη Φινλανδία, η Δανία, κράτος-μέλος του NATO, υπέγραψε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών χθες Πέμπτη.

Ο Δανός ΥΠΕΞ Λαρς Λόκε Ράσμουσεν και ο Αμερικανός ομόλογός του Αντονι Μπλίνκεν μονόγραψαν τη συμφωνία σε ειδική τελετή που οργανώθηκε στην Ουάσιγκτον.

Η συμφωνία, μεταξύ άλλων, προβλέπει πως οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν στρατεύματα και εξοπλισμό στον πιο βόρειο γείτονα της Γερμανίας. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν επίσης πρόσβαση στις τρεις κυριότερες στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις της Δανίας.

Η διμερής συνεργασία ενισχύει την ασφάλεια της Δανίας, της Ευρώπης και τη διατλαντική ασφάλεια, έκρινε ο Λόκε, προσθέτοντας πως θεωρεί σημαντικό να διατηρηθεί η δέσμευση των ΗΠΑ στην Ευρώπη την τρέχουσα περίοδο πολέμου και αβεβαιότητας.

Η Δανία και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβουν ευθύνες, και αυτό προωθεί η συμφωνία, πρόσθεσε.

Για να τεθεί σε ισχύ το κείμενο, θα χρειαστεί να τροποποιηθεί μέρος της νομοθεσίας στη Δανία. Η νομοπαρασκευαστική διαδικασία αναμένεται να προχωρήσει το 2024.

Μπλίνκεν για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Από την πλευρά του, ο Μπλίνκεν επισήμανε ότι η Δανία διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες για να εξασφαλιστεί πως ο πόλεμος που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας θα αποδεχθεί «στρατηγική αποτυχία» της Μόσχας.

Οι δύο χώρες διαπραγματεύονταν τη συμφωνία για σχεδόν ενάμιση χρόνο. Η Γροιλανδία και οι Νήσοι Φερόες, που ανήκουν στο βασίλειο της Δανίας, δεν εμπίπτουν σε αυτήν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή