ΗΠΑ: Κυρώσεις σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα που στηρίζουν τη Ρωσία

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα που στηρίζουν τη Ρωσία

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να υπογράψει σήμερα σχετικό διάταγμα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα υπογράψει σήμερα διάταγμα με το οποίο η Ουάσιγκτον θα μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων που βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Το διάταγμα αυτό, το οποίο εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την παράκαμψη των κυρώσεων, δίνει επίσης στην Ουάσιγκτον τη δυνατότητα να απαγορεύει τις εισαγωγές προϊόντων τα οποία παράγονται σε τρίτες χώρες αλλά παρασκευάζονται από ρωσικές πρώτες ύλες, όπως για παράδειγμα τα διαμάντια, εξήγησε η Γέλεν.

«Σήμερα λαμβάνουμε μέτρα για να χρησιμοποιήσουμε νέα και ισχυρά εργαλεία κατά της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας», σχολίασε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών. «Και δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα νέα εργαλεία για να λάβουμε αποφασιστικά και χειρουργικά μέτρα εναντίον χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων που διευκολύνουν τη χρηματοδότηση της ρωσικής πολεμικής μηχανής», πρόσθεσε.

Το σημερινό διάταγμα εκδίδεται σε συνεννόηση με τους εταίρους των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις εταιρείες να μην παρακάμπτουν τις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας και έχει στοχοθετήσει εταιρείες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία και αλλού, τις οποίες κατηγόρησε ότι βοήθησαν τη Μόσχα να αποφύγει τις κυρώσεις. 

«Εκτιμούμε ότι […] τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα θα λάβουν μέτρα για να σταματήσουν αυτές τις συμπεριφορές προτού αναγκασθούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον νέο μηχανισμό», σχολίασε Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος ο οποίος μίλησε με δημοσιογράφους ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Εν τέλει, οποιαδήποτε τράπεζα στον κόσμο αν έχει να επιλέξει μεταξύ του να συνεχίσει να πουλά μια μικρή ποσότητα προϊόντων στο ρωσικό στρατοβιομηχανικό σύμπλεγμα ή να είναι συνδεδεμένη με το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα, θα επιλέξει να παραμείνει συνδεδεμένη με το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα», εκτίμησε ο ίδιος. Παράλληλα εξήγησε ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες έχουν ήδη σταματήσει να χρηματοδοτούν δραστηριότητες στη Ρωσία, αλλά αποκάλυψε ότι έχουν σχέσεις με χρηματοοικονομικά ιδρύματα άλλων χωρών, τα οποία πιθανόν εξακολουθούν να έχουν δραστηριότητες εκεί.

Η Ουάσιγκτον λοιπόν αναμένει από τις δυτικές τράπεζες να πιέσουν τους συνεργάτες τους σε τρίτες χώρες να διαρρήξουν τις οικονομικές τους σχέσεις με τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT