Κούβα: Αλλάζει η νομοθεσία για την ευθανασία και την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Κούβα: Αλλάζει η νομοθεσία για την ευθανασία και την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Η Εθνοσυνέλευση έδωσε το «πράσινο φως» την Παρασκευή, στο πλαίσιο επικαιροποίησης της νομοθεσίας για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δεύτερη χώρα στη Λατινική Αμερική, μετά την Κολομβία, που ενέκρινε την ευθανασία και την ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία, έγινε η Κούβα.

Η Εθνοσυνέλευση έδωσε το «πράσινο φως» την Παρασκευή, στο πλαίσιο επικαιροποίησης της νομοθεσίας για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

«Το δικαίωμα των ανθρώπων σε αξιοπρεπή θάνατο περιλαμβάνει αποφάσεις, οι οποίες αφορούν περιστολή της θεραπευτικής προσπάθειας και της παρηγορητικής φροντίδας, καθώς και έγκυρες διαδικασίες που τερματίζουν τη ζωή», αναφέρεται στο σχέδιο νόμου.

Η ευθανασία και η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία, στις οποίες αντιτίθενται οι περισσότερες θρησκείες, πυροδοτούν μεγάλες αντιπαραθέσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ ελάχιστες είναι οι χώρες που επιτρέπουν την πρακτική αυτή, την οποία ορισμένοι εξισώνουν με τη δολοφονία.

Από την πλευρά της, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Κούβας δεν προέβη σε άμεσο σχολιασμό της απόφασης.

Στο Ινστιτούτο Ογκολογίας και Ραδιοβιολογίας της Αβάνας, το κορυφαίο αντικαρκινικό κέντρο της χώρας, ο δρ Αλμπέρτο Ρόκε χαιρέτισε το μέτρο και δήλωσε ότι καθιερώνει το «νομικό πλαίσιο για τη μελλοντική ευθανασία σε οποιαδήποτε μορφή της, δηλαδή την ενεργητική ευθανασία ή την υποβοηθούμενη αυτοκτονία».

Η Ελβετία, οι Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Νέα Ζηλανδία και ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ επιτρέπουν την ευθανασία, ενώ ορισμένες από αυτές επιτρέπουν και την ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή