Ιράν – Αίγυπτος: Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο προέδρων

Ιράν – Αίγυπτος: Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο προέδρων

Οι ηγέτες των δύο χωρών συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Γάζα και την προοπτική αποκατάστασης των δικών τους διπλωματικών σχέσεων. Με πρωτοβουλία της Τεχεράνης έγινε η τηλεφωνική επικοινωνία.

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρόεδροι της Αιγύπτου και του Ιράν συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Γάζα, αλλά και για την προοπτική αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών τους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν ιρανικά ΜΜΕ, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι τηλεφώνησε στον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για πρώτη φορά τον Νοέμβριο, στο περιθώριο των εργασιών μιας έκτακτης αραβό-ισλαμικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

«Ο Ραΐσι δήλωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να κινητοποιήσει όλες τις ικανότητές του για να σταματήσει τη γενοκτονία της σιωνιστικής κυβέρνησης (σ.σ. στη Γάζα), αλλά και για να αποστείλει βοήθεια στους Παλαιστίνιους», όπως μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι αυτή είναι η πρώτη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο προέδρων του Ιράν και της Αιγύπτου.

Οι σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και του Ιράν ήταν σε γενικές γραμμές τεταμένες εδώ και δεκαετίες, παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες διατηρούσαν κάποιες διπλωματικές επαφές.

Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία, σουνιτική σύμμαχος της Αιγύπτου, και το σιιτικό Ιράν αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις μέσα στο 2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή