FT: Plan B για χρηματοδότηση της Ουκρανίας παρά τις αντιρρήσεις Ορμπαν

FT: Plan B για χρηματοδότηση της Ουκρανίας παρά τις αντιρρήσεις Ορμπαν

Η κατάρτιση του εν λόγω σχεδίου έρχεται ύστερα από την αδυναμία της Ε.Ε. να καταλήξει σε συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης εναλλακτικού σχεδίου για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας με ποσό ύψους 20 δισ. ευρώ.

Στόχος είναι να παρακαμφθεί η εναντίωση της Ουγγαρίας στην εκταμίευση ποσού από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, όπως ανέφεραν χθες Τρίτη οι Financial Times.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το ποσό θα εξευρεθεί με την έκδοση χρέους. Η κατάρτιση του εν λόγω σχεδίου έρχεται ύστερα από την αδυναμία του μπλοκ να καταλήξει σε συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής που έγινε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το εν λόγω σχέδιο θα περιλαμβάνει την έκδοση εγγυήσεων στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. από τα συμμετέχοντα κράτη-μέλη, επιτρέποντας στην Κομισιόν να δανειστεί έως και 20 δισ. ευρώ για το Κίεβο στις κεφαλαιαγορές κατά το επόμενο έτος, ανέφεραν στους Financial Times άτομα που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες.

Οι ακριβείς όροι βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση και το τελικό ποσό θα καθοριστεί σύμφωνα με τις ανάγκες της Ουκρανίας, πρόσθεσαν.

Η ρύθμιση είναι παρόμοια με εκείνη που τέθηκε σε ισχύ το 2020 όταν η Επιτροπή παρείχε έως και 100 δισ. ευρώ σε φθηνή χρηματοδότηση σε χώρες της Ε.Ε. για βραχυπρόθεσμα προγράμματα υποστήριξης της εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid.

Η εν λόγω ρύθμιση δεν θα απαιτεί εγγυήσεις από όλα τα κράτη-μέλη, εφόσον μεταξύ των κύριων συμμετεχόντων βρίσκονται χώρες με κορυφαίες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας.

Αυτό θα επέτρεπε στην Ε.Ε. να παρακάμψει το βέτο της Ουγγαρίας, δεδομένου ότι δεν θα απαιτούσε ομόφωνη υποστήριξη.

Πηγή: Financial Times, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT