Ρωσία – Ιράν: Συμφωνία για αντικατάσταση του δολαρίου στις μεταξύ τους συναλλαγές

Ρωσία – Ιράν: Συμφωνία για αντικατάσταση του δολαρίου στις μεταξύ τους συναλλαγές

«Οι τράπεζες και οι οικονομικοί φορείς μπορούν τώρα να χρησιμοποιούν τις υποδομές συμπεριλαμβανομένων των διατραπεζικών συστημάτων που δεν υπάγονται στο διεθνές διατραπεζικό σύστημα SWIFT για να συναλλάσσονται σε εγχώρια νομίσματα», αναφέρουν κρατικά ΜΜΕ του Ιράν

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία προκειμένου να μη χρησιμοποιείται το δολάριο στις εμπορικές συναλλαγές κατέληξαν Ρωσία και Ιράν.

Σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, η συμφωνία ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των δύο χωρών στη Ρωσία.

«Οι τράπεζες και οι οικονομικοί φορείς μπορούν τώρα να χρησιμοποιούν τις υποδομές συμπεριλαμβανομένων των διατραπεζικών συστημάτων που δεν υπάγονται στο διεθνές διατραπεζικό σύστημα SWIFT για να συναλλάσσονται σε εγχώρια νομίσματα», αναφέρουν τα ιρανικά ΜΜΕ.

Υπενθυμίζεται πως τόσο το Ιράν όσο και η Ρωσία υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις. Τα μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης(EEU), της οποίας ηγείται η Ρωσία, υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ιράν στις 25 Δεκεμβρίου.

Το Ιράν έχει γίνει εξαιρετικά σημαντικός σύμμαχος για το Κρεμλίνο, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι οποίες έχουν περιορίσει τους εμπορικούς δρόμους της Ρωσίας στο εξωτερικό και την αναγκάζουν να αναζητεί αγορές εκτός Ευρώπης.

Από την πλευρά τους, οι ιρανικές αρχές έχουν δηλώσει ότι η στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία επεκτείνεται. Το Ιράν είχε αναφέρει τον Νοέμβριο ότι είχε οριστικοποιήσει τις ρυθμίσεις ώστε η Ρωσία να του παράσχει μαχητικά αεροσκάφη Su-35, επιθετικά ελικόπτερα Mi-28 και εκπαιδευτικά αεροσκάφη Yak-130.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT