Στον δρόμο πάλι χιλιάδες Σέρβοι

Στον δρόμο πάλι χιλιάδες Σέρβοι

Μαζικές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι κατά του Βούτσιτς. Η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση για εμπλοκή

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρώπη και ΗΠΑ κατηγορούνται από το Βελιγράδι πως έχουν αποδυθεί τις τελευταίες ημέρες σε μία διπλωματική εκστρατεία με σκοπό να απομακρύνουν τη Σερβία από τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας μετά τις πρόωρες εκλογές της 17ης Δεκεμβρίου που ανανέωσαν τη θητεία του φιλορώσου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Οξύνοντας την ένταση, ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι δήλωσε πως υπάρχουν «αδιάψευστα στοιχεία» για την ύπαρξη δυτικού δάκτυλου πίσω από τα βίαια επεισόδια στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων.

Οι δηλώσεις αυτές κινούνται στην ίδια γραμμή με εκείνες του προέδρου Βούτσιτς, ο οποίος υποστήριξε πως η χώρα βίωσε μία «βίαιη απόπειρα κατάληψης των θεσμών της» και πως δυτικές κυβερνήσεις «διαδίδουν σκόπιμα τα ψέματα της σερβικής αντιπολίτευσης». Από την άλλη, διεθνείς παρατηρητές και μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει κάποια εμπλοκή ξένων κυβερνήσεων στα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο Βελιγράδι.

Το αποτέλεσμα των εκλογών

Υπενθυμίζεται πως στις κοινοβουλευτικές εκλογές της προπερασμένης Κυριακής, το Προοδευτικό Κόμμα της Σερβίας (SNS) κέρδισε κατά κράτος με 48,01% την αντιπολίτευση με κυριότερο κόμμα τη Σερβία Ενάντια στη Βία (SPN) το οποίο έλαβε 24,36%. Ωστόσο, στις ταυτόχρονες εκλογές για τη δημαρχία της πρωτεύουσας η νίκη του SNS κρίθηκε στο νήμα.

Αν και παραδέχθηκε ανοιχτά την ήττα της στις πρώτες, η αντιπολίτευση καταγγέλλει νοθεία στις αυτοδιοικητικές υποστηρίζοντας πως το SNS έφερε παράνομα ψηφοφόρους από το γειτονικό Κόσοβο για να ψηφίσουν υπέρ του. Η διαδήλωση που κάλεσε την ίδια κιόλας ημέρα, μολονότι αρχικά ειρηνική, κατέληξε με επίθεση στο δημαρχείο της πόλης εκ μέρους μερίδας των διαδηλωτών, οι οποίοι έσπασαν τζάμια, πέταξαν αυγά και προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτίριο φωνάζοντας «κλέφτες» και «ο Βούτσιτς είναι Πούτιν».

Η αστυνομία απώθησε τους διαδηλωτές με δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και κλομπ. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν για πολλές ακόμα ημέρες και συνδυάστηκαν συχνά με το κλείσιμο κεντρικών οδικών αρτηριών της πρωτεύουσας.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών στα οποία συνελήφθησαν 38 άτομα.

O Βούτσιτς κατήγγειλε πως οι διαδηλωτές υποκινούνται και σχεδιάζουν μία «χρωματιστή επανάσταση», όρος που έχει χρησιμοποιηθεί πολλάκις στο παρελθόν από τη ρωσική κυβέρνηση για να καταδικάσει ως «δυτική συνωμοσία» σχεδόν κάθε λαϊκή εξέγερση, και τόνισε πως σκοπεύει να παραμείνει ανένδοτος στην άρνησή του να επαναληφθεί η διαδικασία. «Το κράτος δεν θα υποκύψει στη βία των ηττημένων», δήλωσε.

Προς υπεράσπιση των διαμαρτυρομένων, ήδη από την επόμενη ημέρα των εκλογών, διεθνείς παρατηρητές δήλωσαν στον βρετανικό Guardian πως μολονότι οι εκλογές ήταν «ορθά οργανωμένες, προσφέροντας στους ψηφοφόρους ένα φάσμα από πολιτικές επιλογές, εντούτοις υπήρξαν “ανωμαλίες” κατά την τέλεση της διαδικασίας όπως εξαγορά ψήφων και επικοινωνιακό μονοπώλιο του προέδρου μέσω της χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή