Τελευταίο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία εν αναμονή της έγκρισης νέου

Τελευταίο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία εν αναμονή της έγκρισης νέου

Οι διαπραγματεύσεις Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για τη νέα χρηματοδότηση, ύψους 61 δισ. δολ., που ζητούν η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν και το Κίεβο, θα συνεχιστούν στις αρχές Ιανουαρίου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, την αποδέσμευση στρατιωτικής βοήθειας αξίας 250 εκατ. δολ. στην Ουκρανία, πρακτικά του τελευταίου τέτοιου πακέτου με τα υπάρχοντα κονδύλια, εν αναμονή ψηφοφοριών στο αμερικανικό Κογκρέσο για την έγκριση νέων.

Οι διαπραγματεύσεις Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για τη νέα χρηματοδότηση, ύψους 61 δισ. δολ., που ζητούν επίμονα η κυβέρνηση του Aμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και εκείνη του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα συνεχιστούν στις αρχές Ιανουαρίου.

«Είναι επιτακτική ανάγκη το Κογκρέσο να δράσει άμεσα, το συντομότερο δυνατό, για να προωθήσει τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας μας βοηθώντας την Ουκρανία να αμυνθεί», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του χθες Τετάρτη.

Στα είδη που περιέχει το πακέτο συγκαταλέγονται πυρομαχικά για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, στοιχεία του πυροβολικού, αντιαρματικά όπλα κ.ά., σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ευχαριστούμε για τη βοήθειά σας. Θα νικήσουμε», σχολίασε το βράδυ της Τετάρτης ο γενικός γραμματέας της ουκρανικής προεδρίας Αντρίι Γέρμακ μέσω X (του πρώην Twitter).

Εξαντλούνται οι χρηματοδοτήσεις

Οι ηγέτες της Γερουσίας έκαναν σαφές προ ημερών πως το Κογκρέσο δεν θα εγκρίνει τα νέα κεφάλαια προτού μπει το 2024, ακόμη μια άβολη εξέλιξη για τον Ουκρανό πρόεδρο, καθώς το 2023 σημαδεύτηκε από τη διάψευση των ελπίδων για την ουκρανική αντεπίθεση του καλοκαιριού και την αύξηση της πίεσης της Ρωσίας στα μέτωπα.

Ο Λευκός Οίκος είχε προειδοποιήσει πως θα καταγραφόταν «έλλειψη πόρων» για την Ουκρανία έως «το τέλος της χρονιάς», καθώς οι χρηματοδοτήσεις «εξαντλούνται», όπως το έθεσε τη 18η Δεκεμβρίου ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της προεδρίας Τζον Κέρμπι.

«Θα χρειαστούμε το Κογκρέσο να δράσει άμεσα», πρόσθεσε.

Ο Β. Ζελένσκι πήγε στα μέσα Δεκεμβρίου στην Ουάσιγκτον προσωπικά για να ασκήσει πίεση. Ομως, σχεδόν δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου –διάστημα κατά το οποίο το Κογκρέσο ενέκρινε συνολικά βοήθεια 110 δισ. δολ. για το Κίεβο–, η συνέχιση της αμερικανικής υποστήριξης «για όσο χρειαστεί» μοιάζει να έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Σύνδεση με το μεταναστευτικό

Οι Ρεπουμπλικανοί δεν εναντιώνονται κατ’ ανάγκη, αλλά συνδέουν την έγκριση της χρηματοδότησης με τη σκλήρυνση της αμερικανικής πολιτικής στο μεταναστευτικό ζήτημα. Οι διαπραγματεύσεις για το εκρηκτικό πρόβλημα παρατείνονται.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν προσπάθησε να επιτύχει την έγκριση του πακέτου των 61 δισ. δολ. συνδέοντάς το με κονδύλιο των 14 δισ. δολ. για να προσφερθεί βοήθεια στο Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς. Μάταια έως τώρα.

Οι κοινοβουλευτικοί επιστρέφουν στην Ουάσιγκτον την 8η Ιανουαρίου. Στη Γερουσία, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί έχουν εκφράσει την πρόθεση να περάσουν νομοσχέδιο για τη βοήθεια στο Κίεβο – εκτός από τη στρατιωτική πτυχή, το πακέτο έχε επίσης ανθρωπιστική και μακροοικονομική. Τα πράγματα ωστόσο είναι πιο περίπλοκα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ -ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή