Χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού

Χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού

Διμερής συμφωνία για τη σύσταση ομάδας εργασίας με στόχο την από κοινού διαχείριση του αριθμού-ρεκόρ προσφύγων χωρίς έγγραφα

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. Με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε την Τετάρτη ο Μεξικανός πρόεδρος Ανδρές Μανουέλ Λόπεζ Οβραδόρ, με τον οποίο συμφώνησαν τη σύσταση ομάδας εργασίας για την από κοινού διαχείριση του αριθμού-ρεκόρ μεταναστών χωρίς έγγραφα που φθάνουν στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

«Η συνάντησή μας ήταν πολύ ικανοποιητική και σημαντική», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους η Μεξικανή υπουργός Εξωτερικών Αλίσια Μπάρσενα, στα σκαλιά του προεδρικού μεγάρου. Η υπουργός δήλωσε ότι η ομάδα εργασίας θα συγκληθεί στα τέλη Ιανουαρίου.

Στη συνάντηση δεν ανακοινώθηκαν νέες πρωτοβουλίες, πέρα από την ομάδα εργασίας, παρά το αισιόδοξο μήνυμα του Λόπεζ Οβραδόρ στην πλατφόρμα Χ ότι «επιτεύχθηκαν σημαντικές συμφωνίες». Ο Μεξικανός πρόεδρος είπε ότι ζήτησε να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν «προκειμένου να συζητήσουμε από κοντά τα θέματα οικονομικής συνεργασίας, ασφάλειας και μετανάστευσης. Σήμερα, όσο ποτέ, η πολιτική της καλής γειτονίας είναι απαραίτητη».

Τον Αντονι Μπλίνκεν συνόδευαν στο μονοήμερο ταξίδι του στο Μεξικό ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας και η σύμβουλος εσωτερικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Ελίζαμπεθ Σέργουντ-Ράνταλ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από την άφιξη του Μπλίνκεν, ο Λόπεζ Οβραδόρ κάλεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν και το Κογκρέσο να προσφέρουν περισσότερους πόρους στους «φτωχούς ανθρώπους» της Λατινικής Αμερικής, αντί «να υψώνουν φράχτες συρματοπλεγμάτων και τείχη» για να αποτρέπουν τις διελεύσεις στα νότια σύνορά τους.

«Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά ποιες είναι οι προτάσεις μας και ποια είναι τα αίτια της μετανάστευσης που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Η μετανάστευση, όμως, έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης στη γειτονική μας χώρα. Παρότι οι σχέσεις μας με την Ουάσιγκτον είναι καλές, οι εκλογές του ερχόμενου έτους δίνουν αφορμή για τέτοια πολιτική εκμετάλλευση. Πρέπει να σταματήσουμε να διακινδυνεύουμε ανθρώπινες ζωές, γιατί το ταξίδι αυτό είναι ήδη πολύ επικίνδυνο και οι άνθρωποι αυτοί είναι θύματα διακινητών και εγκληματικών οργανώσεων», είπε ο Μεξικανός πρόεδρος πριν συναντηθεί με τους Αμερικανούς υπουργούς.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι ήταν έτοιμος να συμβιβασθεί με τους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου που απαιτούν αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική, όπως νέους περιορισμούς στη χορήγηση ασύλου και διευρυμένες αρμοδιότητες απέλασης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν θα υποχωρήσει σε «εξτρεμιστική ατζέντα». Το Κογκρέσο διέκοψε τις εργασίες του λόγω των εορτών χωρίς να εγκρίνει το αίτημα της κυβέρνησης για επιπλέον χρηματοδότηση 14 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων.

Η άφιξη Μπλίνκεν στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα συμπίπτει με την πορεία καραβανιού χιλιάδων μεταναστών στο νότιο Μεξικό, οι οποίοι κατευθύνονται προς τα αμερικανικά σύνορα. Στις αρχές Δεκεμβρίου οι αμερικανικές αρχές διέταξαν το κλείσιμο ορισμένων συνοριακών περασμάτων, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθεί το μεταναστευτικό κύμα. Περισσότεροι από 2 εκατ. άνθρωποι έφθασαν το 2023 στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ. Υστερα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Μεξικανό ομόλογό του την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Μπάιντεν έγραψε στην πλατφόρμα Χ: «Η ανάληψη πρωτοβουλιών από τις διωκτικές αρχές είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας κρίσιμων εισόδων στη χώρα μας». Η επίσκεψη Μπλίνκεν και Μαγιόρκας αποσκοπούσε έτσι στην άσκηση πίεσης πάνω στον αριστερό Μεξικανό πρόεδρο προκειμένου να αναλάβει μερίδιο της ευθύνης για τα νέα κατασταλτικά μέτρα που θα ληφθούν στη συνοριακή ζώνη.

Χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού-1
Στο Σασάμπι της Αριζόνας μεταφέρονται μετανάστες για να γίνει επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου από τις αμερικανικές αρχές στα σύνορα με το Μεξικό. (Fred Rammos / The New York Times)

«Φρένο» βάζει η Νέα Υόρκη

Περιορισμούς στις αφίξεις μεταναστών στη Νέα Υόρκη έθεσε για πρώτη φορά την Τετάρτη ο δήμαρχος Ερικ Ανταμς, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στις προσπάθειες του συντηρητικού κυβερνήτη του Τέξας να στείλει δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο στη Νέα Υόρκη ως τιμωρία για τις προοδευτικές απόψεις των κατοίκων της. Με διάταγμα που εξέδωσε ο δήμαρχος, οι εταιρείες λεωφορείων που έχει ναυλώσει η πολιτεία του Τέξας για τη μεταφορά μεταναστών οφείλουν να ειδοποιούν τις Αρχές της Νέας Υόρκης 32 ώρες πριν από την άφιξη κάθε πούλμαν, ενώ περιορίζονται οι ώρες κατά τις οποίες τα λεωφορεία θα μπορούν να αποβιβάζουν τους μετανάστες.

Την περασμένη εβδομάδα, 14 πούλμαν γεμάτα μετανάστες έφθασαν στη Νέα Υόρκη από το Τέξας σε μία νύχτα, ο μεγαλύτερος ταριθμός από την άνοιξη του 2022. Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Αμποτ έχει παραδεχθεί ότι έστειλε 25.000 μετανάστες στη Νέα Υόρκη. «Οι άνθρωποι αυτοί αποβιβάζονται από τα λεωφορεία φορώντας σορτς και σανδάλια. Δεν έχει προβλεφθεί τίποτα γι’ αυτούς», λέει μέλος μη κυβερνητικής οργάνωσης. Η Νέα Υόρκη εκτιμά ότι οι αφίξεις μεταναστών από το Τέξας θα κοστίσουν στις κοινωνικές υπηρεσίες 12 δισ. δολάρια για τα επόμενα τρία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή