Ουκρανία: Νεκροί σε τουλάχιστον έξι πόλεις από ευρείας κλίμακας βομβαρδισμούς των Ρώσων

Ουκρανία: Νεκροί σε τουλάχιστον έξι πόλεις από ευρείας κλίμακας βομβαρδισμούς των Ρώσων

Δεκάδες τραυματίες από πλήγματα με ντρόουν και πυραύλους κατά μήκος της ουκρανικής επικράτειας

4' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλεπάλληλα πλήγματα κατά μήκος της Ουκρανίας επιχείρησαν από αέρος οι Ρώσοι εισβολείς τη χθεσινή νύχτα προς σήμερα τα ξημερώματα, χτυπώντας πόλεις από τα ανατολικά έως τα δυτικά της χώρας, με τον απολογισμό των θυμάτων να είναι ακόμη άγνωστος, αλλά υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον 11 νεκρούς σε έξι πόλεις και δεκάδες τραυματίες. Η ομοβροντία αυτή, με διαφορά η μεγαλύτερη των τελευταίων εβδομάδων, συνεχίστηκε και το πρωί με σειρά εκτοξεύσεων πυραύλων που στόχο έχουν μεταξύ άλλων και το Κίεβο.

Τα ξημερώματα, τρεις μόλις ημέρες πριν από την Πρωτοχρονιά, σήμανε γενικός αεροπορικός συναγερμός στην Ουκρανία και αναφέρθηκαν δεκάδες επιθέσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας. Προφανώς σκοπός των εισβολέων είναι η κάμψη του ηθικού των Ουκρανών, αφού δεν πλήττονται τόσο στρατιωτικοί ή ενεργειακοί στόχοι. Σημειώθηκε πάντως μπλακ άουτ σε τουλάχιστον τέσσερις περιφέρειες της χώρας, τόσο στα βόρεια όσο και στα νότια.

Εχουν αναφερθεί μέχρι τώρα επιθέσεις κατά του Χαρκόβου, του Λβιβ, του Ντνιπροπετρόφσκ, του Κόνοτοπ και πολλών άλλων περιοχών της Ουκρανίας.

Ουκρανία: Νεκροί σε τουλάχιστον έξι πόλεις από ευρείας κλίμακας βομβαρδισμούς των Ρώσων-1

Πρόκειται για γενικευμένη επίθεση κατά πολιτικών και νευραλγικών στόχων της Ουκρανίας, κατά τον πρωθυπουργό της χώρας Ντένις Σμιχάλ.

Η Ουκρανία δέχθηκε συνδυασμένη αεροπορική επίθεση, σύμφωνα με τον στρατό της Ουκρανίας.

Μετά την επίθεση με ντρόουν σήμερα το πρωί, Παρασκευή, ήχησε νέος συναγερμός στο μεγαλύτερο τμήμα της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου και του Κιέβου, για επιθέσεις με πυραύλους. Η πολεμική αεροπορία είπε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε πυραύλους υπερηχητικούς, κρουζ και βαλλιστικούς , συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναχαιτιστούν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το πρωί ότι οι Ρώσοι εκτόξευσαν 110 πυραύλους κατά της χώρας του, αλλά οι περισσότεροι καταρρίφθηκαν.

Η ροή πληροφοριών για πλήγματα και εκρήξεις είναι συνεχής, έχουν καταγραφεί θύματα και ζημιές σε πολλές περιοχές της χώρας, είτε απευθείας από τα ρωσικά πλήγματα είτε από τα θραύσματα των ντρόουν και των πυραύλων που καταρρίφθηκαν.

Στην ουκρανική πρωτεύουσα ακουγόταν το πρωί σειρά εκρήξεων, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο, καθώς η αντιαεροπορική άμυνα προσπαθούσε να αναχαιτίσει τις ρωσικές επιθέσεις. «Περισσότερες εκρήξεις στην πρωτεύουσα. Η αεράμυνα λειτουργεί εντατικά», ανέφερε ο κ. Κλίτσκο στην πλατφόρμα μηνυμάτων Telegram.

Ειδικά για το Κίεβο φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρή κατάσταση σε εξέλιξη με πολυώροφο κτίριο κατοικιών να έχει αναφλεγεί εξαιτίας πτώσης θραυσμάτων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Νεότερες πληροφορίες από την περιφερειακή διοίκηση του Κιέβου κάνουν λόγο για δύο νεκρούς και 17 τραυματίες.

Ενας άνθρωπος ανασύρθηκε νεκρός από τα ερείπια κατεστραμμένης αποθήκης, ενώ άλλοι τρεις ανασύρθηκαν ζωντανοί και νοσηλεύονται. «Το σώμα ενός νεκρού ανασύρθηκε από τα ερείπια αποθήκης στην περιοχή Σεφτσένκιβ της πρωτεύουσας. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη», έγραψε ο κ. Κλίτσκο.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, θραύσματα ρωσικών πυραύλων έχουν προξενήσει ζημιές σε τουλάχιστον τέσσερις συνοικίες του Κιέβου.

Ουκρανία: Νεκροί σε τουλάχιστον έξι πόλεις από ευρείας κλίμακας βομβαρδισμούς των Ρώσων-2
Καπνός αναδυόταν το πρωί της Παρασκευής από πολλές συνοικίες του Κιέβου (φωτ.: Reuters).

Ηταν τέτοια η προσπάθεια των Ρώσων για να πληγεί το ηθικό των Ουκρανών ώστε έχει χτυπηθεί και το κτίριο ενός σταθμού του μετρό του Κιέβου που λειτουργεί και ως πολεμικό καταφύγιο εν ώρα βομβαρδισμών. Ο σταθμός Λουκιανίβσκα φέρεται κατά τον κ. Κλίτσκο να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα τα τρένα να μη σταματούν εκεί.

Εκρήξεις αναφέρονται από τοπικούς αξιωματούχους και στο Λβιβ κατόπιν πυραυλικής επίθεσης – πρόκειται για πόλη στη δυτική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία, άρα πολύ μακριά από τα θέατρα των μαχών.

Ο δήμαρχος της πόλης Αντρίι Σαντόβι αρχικά αναφέρθηκε σε «δύο πλήγματα» με ζημιές σε κτίριο κατοικιών στην πόλη. Αργότερα έγινε γνωστό ότι ένας άνθρωπος έχει σκοτωθεί κι έχουν τραυματιστεί άλλοι τρεις από τα ρωσικά πλήγματα σε πολυκατοικία στο Λβιβ.

Νεκρός στο Χάρκοβο

Τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις έχουν καταγραφεί στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας, όχι μακριά από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Οι εκρήξεις όπως αναφέρθηκε ακούστηκαν η μία μετά την άλλη.

Ο δήμαρχος του Χαρκόβου, Ιγκόρ Τερέχοφ, έκανε λόγο για «μαζική επίθεση» και «τουλάχιστον έξι εκρήξεις». Ο περιφερειακός διοικητής Ολεχ Σινεγκούμποφ μίλησε για τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό 11 άλλων. Νεκρός είναι ένας άνδρας 35 ετών, κατά τον κ. Σινεγκούμποφ.

Oπως ελέχθη, οι Ρώσοι έπληξαν το Χάρκοβο με πυραύλους Kh-22 και βομβάρδισαν επίσης την πόλη με συστήματα αεράμυνας S-300.

Στο Κόνοτοπ, πόλη στην περιφέρεια Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία, καταγράφηκαν τρεις τραυματίες και ζημιές σε μία πολυκατοικία, μεταξύ άλλων.

«Σήμερα, νωρίς το πρωί, Ρώσοι τρομοκράτες διέπραξαν άλλο ένα έγκλημα κατά του άμαχου πληθυσμού. Ο εχθρός προηγουμένως εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στο Κόνοτοπ», αναφέρεται σε ανάρτηση της περιφερειακής διοίκησης του Σούμι στο Telegram.

Θύματα και σε Ντνίπρο, Οδησσό, Ζαπορίζια

Στο Ντνιπροπετρόφσκ, μεγαλούπολη στην ανατολική Ουκρανία, έκρηξη προκάλεσε φωτιά σε μεγάλο εμπορικό κέντρο, κατά τις τοπικές Αρχές. Ο δήμαρχος της πόλης, Μπόρις Φιλάτοφ, ανέφερε στο Facebook ότι «υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Ολες οι τοπικές υπηρεσίες είναι σε πλήρη συναγερμό». Ακολούθως ο περιφερειακός διοικητής έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Παράλληλα αναφέρεται πλήγμα μεταξύ άλλων και σε μαιευτήριο της πόλης, αλλά ευτυχώς απομακρύνθηκαν προσωπικό και ασθενείς χωρίς προβλήματα, κατά το ουκρανικό υπουργείο Υγείας.

Δύο νεκροί πολίτες αναφέρονται και στην Οδησσό, στη νοτιοδυτική Ουκρανία, ενώ υπάρχουν ακόμη 15 τραυματίες, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας. Οπως αναφέρεται έχουν πληγεί πολυκατοικίες κι ένα σχολικό κτίριο στο λιμάνι αυτό της Μαύρης Θάλασσας.

Στην ημικατεχόμενη περιφέρεια της Ζαπορίζια έγινε έκρηξη κατόπιν μαζικής επίθεσης με ρουκέτες, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform. Το αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος μίας γυναίκας στην πόλη της Ζαπορίζια και ο τραυματισμός τουλάχιστον 10 ανθρώπων, ενώ αναφέρεται ότι υπάρχουν παγιδευμένοι πολίτες κάτω από ερείπια.

Με πληροφορίες από Reuters, Ukrinform, RBC-Ukraine

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή