Κάρλος Κουέρπο, o νέος υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας

Κάρλος Κουέρπο, o νέος υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας

Ο Σάντσεθ έβαλε τέλος στις εικασίες ανακοινώνοντας ότι ο Κουέρπο θα αντικαταστήσει τη Νάντια Καλβίνο, η οποία πρόκειται να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι διορίζει τον Κάρλος Κουέρπο ως νέο υπουργό Οικονομικών και Εμπορίου.

Ο Σάντσεθ έβαλε τέλος στις εικασίες των προηγούμενων εβδομάδων ανακοινώνοντας ότι ο Κουέρπο θα αντικαταστήσει τη Νάντια Καλβίνο, η οποία πρόκειται να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ο 43χρονος Κουέρπο αναμένεται να ορκιστεί από τον βασιλιά Φελίπε αργότερα σήμερα. Με τον ανασχηματισμό, ο Σάντσεθ προήγαγε επίσης την υπουργό Προϋπολογισμού Μαρία Χεσούς Μοντέρο στη θέση της πρώτης αντιπροέδρου της κυβέρνησης, θέση που μέχρι τώρα κατείχε η Καλβίνο. Η Μοντέρο ήταν προηγουμένως τέταρτη στη γραμμή διαδοχής.

Οπως και η Καλβίνο, ο Κουέρπο έχει εργαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι εξοικειωμένος με την εσωτερική λειτουργία της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.

Ο Κουέρπο είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στα οικονομικά από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και μεταπτυχιακού τίτλου στα οικονομικά από το London School of Economics and Political Science.

Οσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του τον περιγράφουν ως «ευγενικό και φιλικό».

Τεχνοκράτισσα

Η Καλβίνο, 55 ετών, έχει διατελέσει υπουργός Οικονομίας από τον Ιούνιο του 2018, όταν ο Σάντσεθ έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός.

Θεωρείται ευρέως ως τεχνοκράτισσα, ενώ δεν υπήρξε ποτέ μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Σάντσεθ.

Η Ισπανία έχει προτείνει την Καλβίνο για αρκετές κορυφαίες θέσεις από το 2019, συμπεριλαμβανομένων της προέδρου του Eurogroup και της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θέση όπου τελικά βρέθηκε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα της Βουλγαρίας.

Πανδημία

Η Καλβίνο πρωτοστάτησε στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ισπανία διαθέτοντας πακέτο 200 δισ. ευρώ το 2020 για την εφαρμογή μέτρων ανακούφισης.

Κατείχε ανώτερες θέσεις στο υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας, είχε εργαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2006, ενώ το 2014 διορίστηκε γενική διευθύντρια προϋπολογισμού της Επιτροπής. Είναι πρόεδρος της διευθύνουσας επιτροπής του ΔΝΤ από τον Δεκέμβριο του 2021.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή