Η Ξένια Φαντέγεβα, σύμμαχος του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, που κατηγορήθηκε για σύσταση «εξτρεμιστικής οργάνωσης», καταδικάστηκε νωρίτερα σήμερα Παρασκευή σε κάθειρξη εννέα ετών στο Τομσκ της Σιβηρίας, όπως ανακοίνωσαν οι υποστηρικτές της.
Το δικαστήριο Σοβέτσκι του Τομσκ «επέβαλε ποινή κάθειρξης εννέα ετών στην Ξένια Φαντέγεβα», πρώην αξιωματούχο της δημοτικής Αρχής, όπως ανέφεραν οι υποστηρικτές της στο Telegram, δηλώνοντας ότι η υπεράσπισή της «σίγουρα θα εφεσιβάλει την απόφαση».
Η 31χρονη Φαντέγεβα, που κατηγορήθηκε ότι «δημιούργησε εξτρεμιστική οργάνωση» και «συμμετείχε σε οργάνωση που παραβίαζε τα δικαιώματα των πολιτών», και της οποίας η δίκη ξεκίνησε τον Αύγουστο, ήταν επικεφαλής της ομάδας υποστήριξης του Ναβάλνι στην πόλη Τομσκ.
Ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε δηλητηριαστεί στο Τομσκ το 2020 όταν είχε επισκεφθεί την πόλη για να στηρίξει προεκλογικά τους συνεργάτες του στην περιοχή. Αρρώστησε σοβαρά και μεταφέρθηκε στη συνέχεια για να νοσηλευθεί στη Γερμανία. Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση μετά την επιστροφή του στη Ρωσία.
Η Φαντέγεβα εξελέγη το 2020 στο δημοτικό συμβούλιο του Τομσκ με άλλους ανεξάρτητους ακτιβιστές στη Σιβηρία, σπάνια επιτυχία για τη ρωσική αντιπολίτευση την περίοδο εκείνη.
«Εξτρεμισμός», εξορίες και διώξεις
Το 2021, οι οργανώσεις υποστήριξης του Ναβάλνι κηρύχθηκαν «εξτρεμιστικές» από τις Αρχές, εκθέτοντας τους υποστηρικτές και τους συνεργάτες του στον κίνδυνο ποινικών διώξεων.
Παρόλο που αρκετοί μεταξύ αυτών έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία, η Φαντέγεβα δεν έπραξε το ίδιο και συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2021 για σύσταση «εξτρεμιστικής» οργάνωσης.
Τον Ιούνιο, επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 7,5 ετών για εξτρεμισμό στην υπεύθυνη του αρχηγείου του αντιπολιτευόμενου Ναβάλνι στην πόλη Ούφα τη κεντρικής Ρωσίας.
Η Λίλια Τσανίσεβα, 41χρονη ορκωτή λογίστρια, ήταν η πρώτη συνεργάτιδα του Ναβάλνι που δικάστηκε για σύσταση «εξτρεμιστικής οργάνωσης».
Η Τσανίσεβα είχε εγκαταλείψει το επάγγελμά της για να ενταχθεί το 2017 στο Ταμείο Μάχης Κατά της Διαφθοράς (FBK) του Ναβάλνι και συμμετείχε ενεργά στο κίνημα διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς στην περιφέρειά της.
Σύμφωνα με την εξειδικευμένη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, σχεδόν 20.000 Ρώσοι έχουν συλληφθεί από την αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία επειδή διαμαρτυρήθηκαν κατά της πολιτικής του Κρεμλίνου.
Σχεδόν όλοι οι γνωστοί αντιπολιτευόμενοι βρίσκονται στη φυλακή, όπως οι Βλαντιμίρ Καρά-Μουρζά και Ιλια Γιασίν, ή εξόριστοι στο εξωτερικό.
Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ