Μπορούν κατασχεθέντα ρωσικά κεφάλαια να χρηματοδοτήσουν τον αγώνα των Ουκρανών;

Μπορούν κατασχεθέντα ρωσικά κεφάλαια να χρηματοδοτήσουν τον αγώνα των Ουκρανών;

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αναζητούν «εναλλακτικούς» τρόπους ενίσχυσης του Κιέβου. Οι απόψεις, ωστόσο, διίστανται αναφορικά με όσα θα μπορούσαν να γίνουν.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορούν ρωσικά κεφάλαια τα οποία έχουν κατασχεθεί εκτός Ρωσίας να χρηματοδοτήσουν τον αγώνα της Ουκρανίας ενάντια στους Ρώσους εισβολείς;

Το ερώτημα επιστρέφει πια εμφατικά στο προσκήνιο με βάση τα νέα δεδομένα.

Η δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία έχει αρχίσει πια, έπειτα από δύο χρόνια πολέμου, να «στερεύει» καθώς συναντά πρόσθετα εμπόδια σε Ευρώπη (βλ. Ουγγαρία) και ΗΠΑ (βλ. Ρεπουμπλικανοί), αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται «κανονικά». Με άλλα λόγια, οι Ουκρανοί κινδυνεύουν το προσεχές διάστημα να βρεθούν αντιμέτωποι όχι μόνο με τη ρωσική επιθετικότητα που εντείνεται, αλλά και με κενά/απώλειες στη δυτική στήριξη προς τη χώρα τους.

Στην προσπάθειά τους να βρουν εναλλακτικούς τρόπους μέσα από τους οποίους θα μπορούσαν να καλυφθούν τα όποια επαπειλούμενα χρηματοδοτικά κενά, κάποιοι υποστηρίζουν ότι ρωσικά περιουσιακά στοιχεία τα οποία βρίσκονται τώρα «παγωμένα» λόγω κυρώσεων σε χώρες της G7 θα μπορούσαν μελλοντικά να χρηματοδοτήσουν τον αγώνα των Ουκρανών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι θα ήταν δυνατόν να κατασχεθούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ύψους περίπου 300 δισ. δολαρίων, στις χώρες της G7 και μέσω αυτών να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες της Ουκρανίας.  

Υπάρχουν, ωστόσο, φωνές, κυρίως στην Ευρώπη, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να σημειωθεί ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει σαφής νομικός μηχανισμός για την κατάσχεση αυτών των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Από εκεί και πέρα, ωστόσο, ενδεχόμενες κατασχέσεις ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη Δύση θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβληματισμό σε χώρες όπως είναι για παράδειγμα η Κίνα, η Σαουδική Αραβία κ.ά. που θα αρχίσουν, υπό τον φόβο ενδεχόμενων κατασχέσεων, να αποσύρουν δικά τους κεφάλαια από τη Δύση.

Κατά τα λοιπά, θα πρέπει βέβαια να συνυπολογιστεί και το ενδεχόμενο ρωσικών αντιποίνων.

Οι ΗΠΑ πάντως, από την πλευρά τους, προτείνουν να συσταθούν ειδικές ομάδες εργασίας υπό την ομπρέλα της G7 που θα αναζητήσουν τρόπους εναλλακτικής χρηματοδότησης του Κιέβου.

Εάν η κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων αποδειχθεί πολύ δύσκολη, τότε θα μπορούσαν να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα το να δίνονται στο Κίεβο οι τόκοι από τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια.

Σε κάθε περίπτωση, η Ουάσιγκτον θα ήθελε να έχει έτοιμο ένα σχετικό σχέδιο πριν από τη δεύτερη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2024.

Με πληροφορίες από Gzero

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT