Σαουδική Αραβία: Ακυρώθηκε ο τελικός του τουρκικού Σούπερ Καπ «λόγω Κεμάλ»

Σαουδική Αραβία: Ακυρώθηκε ο τελικός του τουρκικού Σούπερ Καπ «λόγω Κεμάλ»

Γαλατασαράι και Φενερμπαχτσέ είχαν δηλώσει ότι θα αρνούνταν να αγωνιστούν αν δεν τους επιτρεπόταν να φορούν μπλουζάκια με τον Κεμάλ Ατατούρκ, καθώς ο αγώνας συμπίπτει με την 100ή επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια «διαμάχη» μεταξύ των ομάδων της Γαλατασαράι και της Φενερμπαχτσέ με τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας οδήγησε στην αναβολή του τελικού για το τουρκικό Σούπερ Καπ, ο οποίος ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί στο Ριάντ την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το Reuters, οι δύο ομάδες είχαν δηλώσει ότι θα αρνούνταν να αγωνιστούν στον τελικό, ο οποίος επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο στάδιο Al-Awwal Park, αν δεν τους επιτρεπόταν να φορούν μπλουζάκια με τον ιδρυτή του τουρκικού κράτους, Κεμάλ Ατατούρκ, κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης πριν από τον αγώνα.

Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι απέρριψαν το αίτημα, χωρίς να είναι σαφής ο λόγος. Επισημαίνεται πως ο αγώνας συμπίπτει με την 100ή επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. 

Σαουδική Αραβία: Ακυρώθηκε ο τελικός του τουρκικού Σούπερ Καπ «λόγω Κεμάλ»-1
Πηγή: AP Photo

Υπήρξαν επίσης αναφορές στα μέσα ενημέρωσης ότι θα απαγορευτούν επίσης στον τελικό ο εθνικός ύμνος και η σημαία της Τουρκίας.

Νωρίτερα, Γαλατασαράι και Φενέρμπαχτσε δήλωσαν από κοινού ότι ο τελικός αναβλήθηκε, λόγω «κάποιων προβλημάτων» στη διοργάνωση της εκδήλωσης. Η κοινή δήλωση των δύο συλλόγων της Κωνσταντινούπολης και της τουρκικής Ομοσπονδίας, δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Το περιστατικό συμβαίνει σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναθερμαίνονται. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο, για την αποκατάσταση των σχέσεων που είχαν διαρραγεί μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη, το 2018.

Η ακύρωση του τελικού προστίθεται σε έναν μήνα γεμάτο αντιπαραθέσεις που αφορούν το τουρκικό ποδόσφαιρο. Ο πρόεδρος της Ανκαραγκουτσού, Φαρούκ Κότσα, συνελήφθη στις 12 Δεκεμβρίου, αφού γρονθοκόπησε στο πρόσωπο έναν διαιτητή.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκική Ομοσπονδία του επέβαλε μόνιμο αποκλεισμό, καθώς και κυρώσεις στον σύλλογο.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή