Δανία: Η βασίλισσα Μαργκρέτε Β’ θα παραιτηθεί στις 14 Ιανουαρίου

Δανία: Η βασίλισσα Μαργκρέτε Β’ θα παραιτηθεί στις 14 Ιανουαρίου

«52 χρόνια αφότου διαδέχτηκα τον αγαπημένο μου πατέρα, θα εγκαταλείψω τα καθήκοντά μου ως βασίλισσα. Θα αφήσω τον θρόνο στον γιο μου, τον πρίγκιπα διάδοχο Φρέντερικ», δήλωσε στο πλαίσιο της καθιερωμένης ομιλίας της για την Πρωτοχρονιά.

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή της να εγκαταλείψει τον θρόνο έπειτα από 52 χρόνια ανακοίνωσε η βασίλισσα της Δανίας, Μαργκρέτε Β’, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ομιλίας της για την Πρωτοχρονιά.

«Στις 14 Ιανουαρίου 2024, 52 χρόνια αφότου διαδέχτηκα τον αγαπημένο μου πατέρα, θα εγκαταλείψω τα καθήκοντά μου ως βασίλισσα της Δανίας. Θα αφήσω τον θρόνο στον γιο μου, τον πρίγκιπα διάδοχο Φρέντερικ», δήλωσε.

Η 83χρονη βασίλισσα, που ανέβηκε στον θρόνο το 1972, είναι η μακροβιότερη εν ζωή μονάρχης στην Ευρώπη, μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας, τον Σεπτέμβριο του 2022.

Τον προηγούμενο Φεβρουάριο υποβλήθηκε σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση στην πλάτη. «Η εγχείρηση έδωσε με φυσικό τρόπο την αφορμή να σκεφτούμε το μέλλον, μήπως ήρθε η ώρα να αφήσουμε την ευθύνη στην επόμενη γενιά», ανέφερε επίσης στην ομιλία της.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της χώρας Μέτε Φρεντέρικσεν ευχαρίστησε τη βασίλισσα για τη μακροχρόνια αφοσίωση στα καθήκοντά της. «Είναι δύσκολο προς το παρόν να συνειδητοποιήσουμε ότι έχει έρθει πλέον η ώρα για αλλαγή θρόνου», ανέφερε σε δήλωσή της, προσθέτοντας ότι πολλοί Δανοί δεν έχουν γνωρίσει ποτέ άλλον μονάρχη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή