Η Σαουδική Αραβία εντάσσεται στην ομάδα των BRICS

Η Σαουδική Αραβία εντάσσεται στην ομάδα των BRICS

Η επίσημη ένταξη της Σαουδικής Αραβίας ανακοινώθηκε την Τρίτη από την κρατική τηλεόραση του βασιλείου

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίσημη ένταξη της Σαουδικής Αραβίας στην ομάδα των BRICS ανακοινώθηκε την Τρίτη από την κρατική τηλεόραση του βασιλείου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας είχε δηλώσει τον περασμένο Αύγουστο ότι το βασίλειο θα μελετήσει τις λεπτομέρειες πριν από την προτεινόμενη ημερομηνία ένταξης την 1η Ιανουαρίου 2024 και θα λάβει «την κατάλληλη απόφαση».

Ο πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν είχε χαρακτηρίσει την ομάδα των BRICS ως «μία ευεργετική και σημαντική δίοδο», για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας.

Το μπλοκ των BRICS περιλάμβανε προηγουμένως τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, ωστόσο, πρόκειται να διπλασιαστεί καθώς, εκτός από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, το Ιράν και η Αιθιοπία αναμένεται να προστεθούν ως νέα μέλη.

Η είσοδος της Σαουδικής Αραβίας γίνεται σε μια περίοδο γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και της επέκτασης της επιρροής της Κίνας στο εσωτερικό του βασιλείου.

Παρά τους συνεχιζόμενους ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία ακολουθεί όλο και περισσότερο το δικό της δρόμο, καθώς ανησυχεί ότι η Ουάσιγκτον δεσμεύεται λιγότερο για την ασφάλεια του Κόλπου, συγκριτικά με το παρελθόν.

Από την πλευρά της, η Κίνα, ο μεγαλύτερος αγοραστής του πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, ηγείται των εκκλήσεων για επέκταση των BRICS ώστε να αποτελέσουν αντίβαρο στη Δύση.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT