Ρεπουμπλικανοί: Με «φίλια πυρά» και απειλές βίας «συμμορφώνουν» όσους κοντράρουν τον Τραμπ

Ρεπουμπλικανοί: Με «φίλια πυρά» και απειλές βίας «συμμορφώνουν» όσους κοντράρουν τον Τραμπ

Το 83% των Αμερικανών ανησυχεί για την πολιτική βία στις ΗΠΑ. Οπαδοί του Τραμπ στοχοποιούν ως «εχθρούς» ακόμη και Ρεπουμπλικανούς που τολμούν να ασκούν κριτική στον πρώην πρόεδρο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η απειλή της βίας είναι πια κομμάτι του αμερικανικού πολιτικού συστήματος, σε τέτοιο σημείο μάλιστα ώστε Ρεπουμπλικανοί αξιωματούχοι να αλλάζουν από φόβο –όπως παραδέχονται οι ίδιοι– τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται», γράφει ο Ζακ Μπίτσαμ στον αμερικανικό ιστοχώρο Vox, επικαλούμενος τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων αλλά και τις προσωπικές περιπέτειες κομματικών στελεχών που είχαν την ατυχία να στοχοποιηθούν.

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο (3 Νοεμβρίου – 4 Δεκεμβρίου) από την εταιρεία Navigator Research σε δείγμα 1.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στις ΗΠΑ, το 83% των ερωτηθέντων παρουσιάζεται να ανησυχεί από «αρκετά» έως «πολύ» για την «απειλή της πολιτικής βίας στις ΗΠΑ σήμερα». Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι τα ποσοστά όσων ανησυχούν είναι ιδιαιτέρως υψηλά όχι μόνο στις τάξεις των Δημοκρατικών ψηφοφόρων (86%) αλλά και των Ρεπουμπλικανών (80%).

Η εισβολή των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021 είναι, προφανώς, ένα γεγονός που έχει αφήσει πίσω του πληγές που δεν κλείνουν.

Η στροφή προς τη βία, ωστόσο, δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία το 2021, αλλά αποτελούσε κλιμακούμενη τάση επί σειρά ετών.

Απειλές κατά της ζωής 

Η αστυνομία του Καπιτωλίου είχε καταγράψει, το 2016, λιγότερες από 900 απειλές κατά μελών του Κογκρέσου. Τα χρόνια που ακολούθησαν ωστόσο, οι αντίστοιχες απειλές πολλαπλασιάστηκαν με αποτέλεσμα να αγγίξουν τις 9.700 το 2021, προτού υποχωρήσουν στις 7.500 το 2022 και ανέβουν εκ νέου το 2023 (τα τελικά στοιχεία για το οποίο αναμένονται).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, πέρα από τα μέλη του Κογκρέσου, στο στόχαστρο αυξημένων σε αριθμό απειλών έχουν βρεθεί τα περασμένα χρόνια και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι καθώς και ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι: δικαστές, δήμαρχοι, μέλη συμβουλίων και Αρχών κ.ά.

Τα ίδια τα μέλη του Κογκρέσου παρουσιάζονται, πάντως, να ανησυχούν. Για αυτό και έχουν αυξήσει σημαντικά τα ποσά που ξοδεύουν για την ασφάλειά τους, με τους συντάκτες της Washington Post να υπολογίζουν τη σχετική αύξηση σε περίπου 500% για το διάστημα από το 2020 έως το 2022.

Ρεπουμπλικανοί εναντίον Ρεπουμπλικανών 

Πολλοί αναλυτές αποδίδουν, ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στις τάξεις του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, η ακραία πτέρυγα του οποίου παρουσιάζεται να στοχοποιεί τους μετριοπαθείς και όσους τολμούν να ασκήσουν κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και νυν γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ, κομματικά στελέχη όπως ο Στίβεν Ρίτσερ και ο Αλ Σμιντ κ.ά. έχουν βρεθεί τα περασμένα χρόνια στο στόχαστρο απειλών προερχόμενων από τις τάξεις του ρεπουμπλικανικού κόμματος, αν και Ρεπουμπλικανοί οι ίδιοι.

«Μεμονωμένοι Ρεπουμπλικανοί που διαφωνούν με τη γραμμή Τραμπ στοχοποιούνται από συντηρητικά και ακροδεξιά μέσα ενημέρωσης […] Οι απειλές λειτουργούν, αναγκάζοντάς τους να ακολουθήσουν τη γραμμή που θέλουν οι τραμπιστές», σημειώνει ο Ζακ Μπίτσαμ στην ανάλυσή του για τον ιστοχώρο Vox, βλέποντας κινδύνους για την αμερικανική δημοκρατία έντεκα μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.  

Με πληροφορίες από Vox

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή