Κίνα σε Ταϊβάν: Ψήφος «ειρηνικής επανένωσης»

Κίνα σε Ταϊβάν: Ψήφος «ειρηνικής επανένωσης»

Εκκληση για στήριξη μιας διαδικασίας «ειρηνικής επανένωσης» με την Κίνα έκανε χθες η κυβέρνηση προς την Ταϊβάν, ενόψει των σημαντικών κοινοβουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη νήσο στις 13 Ιανουαρίου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση για στήριξη μιας διαδικασίας «ειρηνικής επανένωσης» με την Κίνα έκανε χθες η κυβέρνηση προς την Ταϊβάν, ενόψει των σημαντικών κοινοβουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη νήσο στις 13 Ιανουαρίου.

Τα λόγια εκ μέρους του υπουργού Ταϊβανέζικων Υποθέσεων, Σονγκ Τάο, απηχούν τις δηλώσεις του προέδρου Σι Τζινπίνγκ κατά το διάγγελμά του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. «Η ένωση με την Ταϊβάν αποτελεί μία αναπόφευκτη ιστορική αναγκαιότητα», δήλωσε ο Σι σύμφωνα με την επίσημη αγγλική μετάφραση του λόγου του. «Η Κίνα θα γίνει ξανά ολόκληρη και όλοι οι Κινέζοι στις δύο όχθες του Στενού της Ταϊβάν πρέπει να ενωθούν με ένα αίσθημα κοινού καθήκοντος και σκοπού».

Στο δικό της πρωτοχρονιάτικο μήνυμα, η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Γουέν δήλωσε πως τη σχέση του νησιού με την Κίνα θα καθορίσει «η θέληση του λαού», ενώ η κυβέρνησή της έχει καταγγείλει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες το Πεκίνο για προσπάθεια παρέμβασης στις εκλογές.

Καθοριστικές οι κοινοβουλευτικές εκλογές στις 13 Ιανουαρίου και για τις σινοαμερικανικές σχέσεις.

Η Κίνα θεωρεί τον Γουίλιαμ Λάι, αντιπρόεδρο και υποψήφιο στις εκλογές με το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα, «αυτονομιστή», ενώ έχει πολλάκις κατηγορήσει αυτόν αλλά και την Τσάι Ινγκ Γουέν ότι προσπαθούν να προκαλέσουν μία κινεζική επίθεση στη χώρα τους. Πρόσφατα μάλιστα αξιωματούχοι της κυβέρνησης αποκάλεσαν τον Λάι «πολεμοχαρή» και «καταστροφέα της ειρήνης».

Από τη μεριά του, ο Λάι δεν θωρεί τον εαυτό του αυτονομιστή, καθότι αναγνωρίζει πως η Ταϊβάν είναι ήδη αυτόνομη από το 1949, όταν και κέρδισε την ανεξαρτησία της από την Κίνα. Αυτό που υποστηρίζει ότι αποτελεί αμετάκλητη θέση της πολιτικής του ατζέντας, είναι η προάσπιση του δικαιώματος της Ταϊβάν να διοικείται δημοκρατικά και η εξεύρεση συμμάχων για την υποστήριξη της χώρας του ενάντια σε ξένες απειλές.

Αν και ο Κινέζος πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά στη χρήση βίας, η χώρα δεν έχει αποκλείσει ποτέ το ενδεχόμενο να προβεί σε στρατιωτική επιχείρηση με σκοπό να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό της. Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ταϊβάν θα παίξουν επιπλέον σημαντικό ρόλο και στις σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ, οι οποίες προσφάτως αποκαταστάθηκαν έπειτα από ένταση 16 μηνών.

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι, οι οποίοι απέτυχαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον του Λάι, είναι ο φιλοκινέζος Χου Γιου Ιχ του κόμματος Κουομιτάνγκ, τον οποίο η Κίνα μετά βίας κρύβει ότι υποστηρίζει και ο Κο Γουέν Τζε που στηρίζει συζητήσεις επανένωσης με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας αλλά βάζει αυστηρούς όρους για την επίτευξή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT