«Τέλος εποχής για τη Χαμάς»: Πώς είδαν τα ισραηλινά μέσα τη δολοφονία του Αλ Αρούρι

«Τέλος εποχής για τη Χαμάς»: Πώς είδαν τα ισραηλινά μέσα τη δολοφονία του Αλ Αρούρι

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης περιγράφουν τη δολοφονία κορυφαίου ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης ως «γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα», με την Jerusalem Post να κάνει λόγο για «τέλος εποχής για τη Χαμάς»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του αναπληρωτή επικεφαλής της Χαμάς, Σάλεχ Αλ Αρούρι.

Ωστόσο, πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης την περιγράφουν ως «γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα», με την Jerusalem Post να κάνει λόγο για «τέλος εποχής για τη Χαμάς».

Υπέρβαση «κόκκινης γραμμής»

Αναφορές γίνονται και σε πιθανές αρνητικές επιπτώσεις. Ισραηλινοί αμυντικοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι ο επικεφαλής της ισχυρής Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα θεωρούσε μία δολοφονία οποιουδήποτε στόχου στη Βηρυτό ως υπέρβαση μίας κόκκινης γραμμής.

Το ερώτημα πλέον είναι αν θα επιμείνει σε αυτό.

«Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, η Χεζμπολάχ «πληρώνει τα χρέη της στους Παλαιστινίους με καθημερινές επιθέσεις στο Ισραήλ. Αλλά έχει φροντίσει να τις περιορίσει σε μία λωρίδα γης κοντά στα σύνορα», επισημαίνεται σε ανάλυση της Haaretz.

«Κλιμάκωση του επιπέδου της απάντησής της από τον Λίβανο θα μείωνε τα περιθώρια ελιγμών της και θα αύξανε τις πιθανότητες αμοιβαίου λανθασμένου υπολογισμού».

«Εκτροχιασμός» των διαπραγματεύσεων

«Τέλος εποχής για τη Χαμάς»: Πώς είδαν τα ισραηλινά μέσα τη δολοφονία του Αλ Αρούρι-1
Ο Σάλεχ αλ Αρούρι, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας της Χαμάς, μιλάει κατά τη διάρκεια τελετής υπογραφής συμφωνίας συμφιλίωσης στο Κάιρο. (Φωτογραφία αρχείου από Reuters)

Ο Αλ Αρούρι θεωρείται ότι ήταν το «κλειδί» στις έμμεσες συνομιλίες στις οποίες μεσολάβησαν το Κατάρ και η Αίγυπτος για τους Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.

«Από όλες τις πιθανές πράξεις αντιποίνων της Χαμάς, η πιο ανησυχητική αφορά τους ομήρους», αναφέρεται σε ανάλυση της Yedioth Ahronoth.

«Η δολοφονία είναι πολύ πιο πιθανό να καθυστερήσει και ενδεχομένως να εκτροχιάσει τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις», προστίθεται.

Ο ΟΗΕ προτρέπει σε αυτοσυγκράτηση

Η ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι «ανησυχεί βαθύτατα» για οποιαδήποτε πιθανή κλιμάκωση των εντάσεων μετά το χτύπημα στη Βηρυτό που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Αλ Αρούρι.

Η Unifil (United Nations Interim Force in Lebanon) είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση της Γαλάζιας Γραμμής, των ανεπίσημων συνόρων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.

Η εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ, Κάντις Αρντιελ, ανέφερε: «Εξακολουθούμε να καλούμε όλα τα μέρη να σταματήσουν τα πυρά και κάθε συνομιλητή με επιρροή να προτρέπει σε αυτοσυγκράτηση».

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, ανταλλάσσουν διασυνοριακά πυρά σε τακτική βάση από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα τον Οκτώβριο.

Με πληροφορίες από JP, Haaretz, Yedioth Ahronoth, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή