Ισπανία: Διπλασιάστηκαν οι αφίξεις μεταναστών το 2023

Ισπανία: Διπλασιάστηκαν οι αφίξεις μεταναστών το 2023

Συνολικά 56.852 μετανάστες εισήλθαν παράνομα στην Ισπανία το 2023, με την αύξηση σε ετήσια βάση να ανέρχεται σε ποσοστό 82%

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 57.000 μετανάστες εισήλθαν παράτυπα στην Ισπανία το 2023, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο αριθμό το 2022, καθώς οι αφίξεις με βάρκες από τη δυτική Αφρική στα Κανάρια Νησιά κινήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Η ισπανική κυβέρνηση εντατικοποίησε πέρυσι τις επαφές της με χώρες, όπως η Σενεγάλη και η Μαυριτανία, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει την τάση αυτή. Αναγκάστηκε επίσης να αυξήσει τα καταλύματα έκτακτης ανάγκης, χρησιμοποιώντας στρατώνες, ξενοδοχεία και ξενώνες σε όλη τη χώρα.

Συνολικά 56.852 μετανάστες εισήλθαν παράνομα στην Ισπανία από ξηρά ή θάλασσα το 2023, με την αύξηση σε ετήσια βάση να ανέρχεται σε ποσοστό 82%. Ο αριθμός των μεταναστών που έφθασαν στη χώρα το 2023 αποτελεί τον υψηλότερο από το 2018, όταν καταγράφηκαν 64.298 αφίξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι περισσότερες αφίξεις καταγράφονται στα Κανάρια Νησιά, όπου συγκεντρώθηκαν 39.910 άτομα, σημειώνοντας αύξηση 154% σε σχέση με το 2022.

Η υπουργός Μετανάστευσης Ελμα Σαΐζ επισκέφθηκε την Τρίτη το αρχιπέλαγος για να συναντηθεί με τις τοπικές Αρχές και να στείλει το μήνυμα ότι «δεν είναι μόνοι» στην αντιμετώπιση των αφίξεων.

Η υππουργος επαίνεσε τη νέα συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη μετανάστευση, που επιτεύχθηκε τον Δεκέμβριο, η οποία επιδιώκει να κατανείμει πιο ομοιόμορφα το κόστος και την ευθύνη της φιλοξενίας.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT