O ΟΗΕ καλεί τους Χούθι να σταματήσουν τις επιθέσεις

O ΟΗΕ καλεί τους Χούθι να σταματήσουν τις επιθέσεις

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας χαρακτηρίζουν τις επιθέσεις παράνομες, τονίζοντας ότι απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα, την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσαν την Τετάρτη τους Χούθι της Υεμένης να σταματήσουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν, τονίζοντας ότι είναι παράνομες και απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα, την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων.

Κατά την πρώτη επίσημη συνεδρίαση του Συμβουλίου για το 2024, τα μέλη απαίτησαν επίσης από τους Χούθι να απελευθερώσουν το Galaxy Leader, ιαπωνικό φορτηγό πλοίο που συνδέεται με ισραηλινή εταιρεία, καθώς και το πλήρωμά του, το οποίο κατέλαβαν στις 19 Νοεμβρίου.

Κάποια μέλη κάλεσαν το Συμβούλιο να αναλάβει δράση για να σταματήσουν οι επιθέσεις των Χούθι με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ωστόσο, το σώμα δεν έλαβε επίσημη απόφαση για λήψη μέτρων κατά την ανοικτή του συνεδρίαση, ενώ θα προχωρήσει σε κλειστές διαβουλεύσεις.

Σημείο καμπής

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε «σημείο καμπής», τόνισε στο συμβούλιο ο Κρις Λου, εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη.

«Αυτές οι επιθέσεις έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη θαλάσσια ασφάλεια, τη διεθνή ναυτιλία και το εμπόριο και υπονομεύουν την εύθραυστη ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη», απειλώντας τις παραδόσεις βοήθειας στην εμπόλεμη χώρα, δήλωσε ο Λου.

Οι προσκείμενοι στο Ιράν Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, έχουν εκτοξεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε περισσότερα από 20 πλοία από τις 19 Νοεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, στοχεύουν πλοία είτε με ισραηλινές διασυνδέσεις είτε άλλα που πλέουν προς το Ισραήλ.

Ωστόσο, πολλά από τα πλοία που στόχευσαν δεν είχαν σχέση με το Ισραήλ ούτε είχαν ως προορισμό ισραηλινά λιμάνια. Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αναστείλει τα δρομολόγια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες σχημάτισαν τον περασμένο μήνα ναυτική ομάδα κρούσης, για την προστασία των πολιτικών πλοίων. Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ έχουν καταρρίψει όπλα που εκτόξευσαν οι Χούθι και την Κυριακή βύθισαν ταχύπλοά τους.

Κοινή προειδοποίηση

O ΟΗΕ καλεί τους Χούθι να σταματήσουν τις επιθέσεις-1
Ενοπλος των Χούθι στο Galaxy Leader (Φωτογραφία αρχείου από Reuters)

Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες 12 χώρες προειδοποίησαν σε κοινή δήλωση ότι οι Χούθι «θα φέρουν την ευθύνη των συνεπειών» σε περίπτωση που οι επιθέσεις συνεχιστούν.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Ισραήλ κατηγόρησαν το Ιράν ότι υποστηρίζει τα χτυπήματα των Χούθι, κατηγορία που η Τεχεράνη αρνήθηκε.

«Οι Χούθι θα δυσκολεύονταν να εντοπίσουν και να πλήξουν αποτελεσματικά εμπορικά πλοία» χωρίς την υποστήριξη του Ιράν, ανέφερε ο Λου.

Ο Ιάπωνας πρέσβης Καζουγιούκι Γιαμαζάκι ήταν μεταξύ εκείνων που κάλεσαν το Συμβούλιο να δράσει για να σταματήσει τις επιθέσεις, αν και δεν διευκρίνισε ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν.

«Η Ιαπωνία εκτιμά ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να αποτρέψει πρόσθετες απειλές από τους Χούθι και να διατηρήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», όπως δήλωσε.

Τι υποστήριξαν Ρωσία και Κίνα

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια κάλεσε τους ηγέτες των Χούθι να μειώσουν τις ενέργειες που συνιστούν απειλές για τα εμπορικά πλοία και τα πληρώματά τους.

Ομως, πρόσθεσε, το ζήτημα αποτελεί προέκταση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα, και επέκρινε την Ουάσιγκτον για την παρεμπόδιση των ψηφισμάτων που ζητούν κατάπαυση του πυρός.

Η Κίνα χαρακτήρισε την Πέμπτη την Ερυθρά Θάλασσα σημαντική ναυτιλιακή οδό για το διεθνές εμπόριο αγαθών και ενέργειας και επισήμανε ότι είναι προς το κοινό συμφέρον όλων το να διασφαλιστεί εκεί η ειρήνη και η σταθερότητα.

«Η Κίνα αντιτίθεται στις επιθέσεις εναντίον πολιτικών πλοίων. Πιστεύω ότι όλες οι πλευρές πρέπει να διαδραματίσουν εποικοδομητικό και υπεύθυνο ρόλο για την ασφάλεια των ναυτιλιακών οδών στην Ερυθρά Θάλασσα», σημείωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT