Το Ιράν υπόσχεται εκδίκηση για την επίθεση, την πιο αιματηρή από την επανάσταση του 1979

Το Ιράν υπόσχεται εκδίκηση για την επίθεση, την πιο αιματηρή από την επανάσταση του 1979

Κανείς, μέχρι στιγμής, δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις δίδυμες εκρήξεις. Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν και ο πρώτος αντιπρόεδρος Μαχάμαντ Μοχμπέρ υποσχέθηκαν εκδίκηση νωρίτερα σήμερα Πέμπτη για τις εκρήξεις που προκάλεσαν τον θάνατο περίπου 100 ανθρώπων σε τελετή προς τιμήν του Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Ιράκ, το 2020.

«Θα υπάρξουν πολύ ισχυρά αντίποινα από τους στρατιώτες του Σολεϊμανί», δήλωσε ο Μοχμπέρ στους δημοσιογράφους από νοσοκομείο όπου επισκέφθηκε τραυματίες της πιο αιματηρής επίθεσης που έχει σημειωθεί στη χώρα από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Ισλαμικό κράτος «δείχνουν» οι ΗΠΑ

Κανείς, μέχρι στιγμής, δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις εκρήξεις. Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι εκρήξεις αποτελούν «τρομοκρατική επίθεση» του τύπου που έχουν πραγματοποιήσει στο παρελθόν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, υπήρξαν αναφορές για πυροβολισμούς στη νοτιοανατολική πόλη Κέρμαν νωρίτερα σήμερα Πέμπτη.

Σε ανακοίνωσή του, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν χαρακτήρισε την επίθεση της Τετάρτης ως δειλή πράξη «που αποσκοπεί στη δημιουργία ανασφάλειας», ενώ έκανε λόγο για «εκδίκηση για τη βαθιά αγάπη και αφοσίωση του έθνους στην Ισλαμική Δημοκρατία».

Υπόσχεση για «αποφασιστική και δίκαιη τιμωρία»

Οι πανίσχυροι Φρουροί δήλωσαν επίσης ότι η επίθεση «ενισχύει την αποφασιστικότητα να τιμωρηθούν αποφασιστικά και δίκαια οι δράστες».

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι καταδίκασε το «αποτρόπαιο και απάνθρωπο έγκλημα» και η ανώτατη αρχή του Ιράν, ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Χαμενεΐ, υποσχέθηκε εκδίκηση.

Οι διασώστες της Ερυθράς Ημισελήνου του Ιράν περιέθαλψαν τους πολλούς τραυματίες. Εκατοντάδες Ιρανοί είχαν συγκεντρωθεί για την επέτειο της δολοφονίας του Σολεϊμανί. Ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι ο αριθμός των τραυματιών ήταν πολύ μεγαλύτερος.

Προηγούμενες επιθέσεις

Η Τεχεράνη κατηγορεί συχνά τους εχθρούς της, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι υποστηρίζουν ομάδες ενόπλων με σκοπό να κινηθούν κατά του Ιράν.

Το 2022, το σουνιτικό Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για πολύνεκρη επίθεση σε σιιτικό ιερό στο Ιράν, από την οποία 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή της.

Παλαιότερες επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, περιλαμβάνουν δίδυμες βομβιστικές επιθέσεις το 2017 με στόχο το κοινοβούλιο του Ιράν και τον τάφο του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί.

Κοντά σε σύγκρουση

Η δολοφονία του Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης στις 3 Ιανουαρίου του 2020 και τα αντίποινα της Τεχεράνης, με επίθεση σε δύο ιρακινές στρατιωτικές βάσεις που φιλοξενούν αμερικανικά στρατεύματα, έφεραν τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν κοντά σε πλήρη σύγκρουση.

Ως επικεφαλής διοικητής της επίλεκτης δύναμης Quds, του υπερπόντιου βραχίονα του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) του Ιράν, ο Σολεϊμανί διηύθυνε μυστικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό και υπήρξε βασικό στέλεχος της μακροχρόνιας εκστρατείας του Ιράν με στόχο την εκδίωξη των αμερικανικών δυνάμεων από τη Μέση Ανατολή.

Οι εντάσεις του Ιράν με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν φτάσει σε νέο υψηλό επίπεδο, λόγω του πολέμου του Ισραήλ κατά της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χαμάς στη Γάζα, σε αντίποινα για την επιδρομή της στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν πολιτοφύλακες Χούθι της Υεμένης έχουν επιτεθεί σε πλοία που, όπως λένε, έχουν διασυνδέσεις με το Ισραήλ στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας, μιας από τις πιο πολυσύχναστες ναυτιλιακές οδούς στον κόσμο.

Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν δεχθεί επιθέσεις ενόπλων, που υποστηρίζονται από το Ιράν, στο Ιράκ και τη Συρία για την υποστήριξη του Ισραήλ από την Ουάσιγκτον και έχουν πραγματοποιήσει τις δικές τους αεροπορικές επιδρομές σε αντίποινα.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT