Κλιματική κρίση και ενέργεια: Το μέλλον της εργασίας είναι πράσινο

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Το μέλλον της εργασίας είναι πράσινο

Κατά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), η αγορά εργασίας θα επηρεαστεί θετικά από την πράσινη μετάβαση και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

κλιματική-κρίση-και-ενέργεια-το-μέλλο-562816333

Ερευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Ι. Βούλγαρη, Α. Μανώλη, Μ. Ζήση

Μέσα σε μία δεκαετία (2012-2022) αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας στην πράσινη ενέργεια κατά σχεδόν 90%, φτάνοντας τα 13,7 εκατ. εργαζομένους σήμερα. Το 36% του συνόλου των εργαζομένων (4,90 εκατ.) απασχολείται στα φωτοβολταϊκά, το 26% στη βιοενέργεια, το 18% στα υδροηλεκτρικά, το 10% στα αιολικά και το υπόλοιπο ποσοστό σε ηλιοθερμικούς συλλέκτες και άλλους τομείς της πράσινης ενέργειας. Κατά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), η αγορά εργασίας θα επηρεαστεί θετικά +54% και αρνητικά μόνο -2% από την πράσινη μετάβαση και κατά +48% και -5%, αντίστοιχα, από την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Το μέλλον της εργασίας είναι πράσινο-1Τομείς που βγαίνουν «κερδισμένοι»

Με βάση τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, στο Σενάριο Μηδενικών Εκπομπών, έως το 2030 αναμένεται να δημιουργηθούν 30 εκατ. νέες θέσεις εργασίας στην καθαρή – πράσινη ενέργεια, διπλάσιες από αυτές που χάνονται στα ορυκτά καύσιμα. Το 2022, η απασχόληση στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης, της ενέργειας χαμηλών εκπομπών, των δικτύων και της αποθήκευσης, ήταν μεγαλύτερη από τους τομείς των ορυκτών καυσίμων, καθώς οι επενδύσεις σε υποδομές καθαρής ενέργειας συνεχίζουν να αυξάνονται. Ολα τα επαγγέλματα της καθαρής ενέργειας σημείωσαν σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2019, σε αντίθεση με τα επαγγέλματα των ορυκτών καυσίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή