Ποιοι ήταν οι ισχυροί φίλοι του Επσταϊν

Ποιοι ήταν οι ισχυροί φίλοι του Επσταϊν

Χωρίς εκπλήξεις η λίστα ονομάτων και τα έγγραφα της δίκης του παιδεραστή

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Δεν περιείχαν εκπλήξεις τα δικαστικά έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη σχετικά με την υπόθεση του παιδεραστή χρηματιστή Τζέφρι Επσταϊν, ο οποίος αυτοκτόνησε, ενώ κρατείτο το 2019 ενόψει της δίκης του για τράφικινγκ.

Παρά τις προσδοκίες του κοινού ότι στις μέχρι χθες εμπιστευτικές ένορκες καταθέσεις θα βρίσκονταν στοιχεία για παράνομες πράξεις των πανίσχυρων φίλων και πελατών του Επσταϊν, τα έγγραφα δεν έφεραν στο φως νέα στοιχεία. Παρ’ όλα αυτά, οι καταθέσεις των θυμάτων του Επσταϊν υπενθυμίζουν ότι ο χρηματιστής επεδίωκε να περιστοιχίζεται από διασημότητες και κροίσους. Στα δικαστικά έγγραφα περιέχονται τα ονόματα του Μπιλ Κλίντον, του πρίγκιπα Αντριου της Αγγλίας, του Νόαμ Τσόμσκι, του γιου του πρώην βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλου Γλύξμπουργκ, του Μάικλ Τζάκσον, του δικηγόρου του Τραμπ, Αλαν Ντέρσοβιτς, του Γούντι Αλεν και του μάγου Ντέιβιντ Κόπερφιλντ. Τα πρόσωπα αυτά δεν κατηγορούνται για εγκληματικές πράξεις, εκτός του πρίγκιπα Αντριου, ο οποίος εξασφάλισε ασυλία από την αμερικανική δικαιοσύνη ύστερα από εξωδικαστικό συμβιβασμό με ένα από τα θύματα, τη 17χρονη τότε Βιρτζίνια Τζούφρε.

Τα δικαστικά έγγραφα μνημονεύουν τη φιλία μεταξύ Επσταϊν και Μπιλ Κλίντον, ο οποίος δεν έχει κατηγορηθεί για κάποια παρανομία. Στην ένορκη κατάθεσή της, ένα από τα θύματα του Επσταϊν, η Γιοχάνα Σιόμπεργκ, είπε ότι συνάντησε τον Μάικλ Τζάκσον στην έπαυλη του Επσταϊν στη Φλόριντα, χωρίς τίποτα το μεμπτό να συμβεί μεταξύ τους.

Δεκάδες μηνύσεις

Οι εμπιστευτικές καταθέσεις αποχαρακτηρίστηκαν χάρη στην αγωγή που κατέθεσε η Βιρτζίνια Τζούφρε το 2015 κατά του Επσταϊν. Η Τζούφρε είναι μία από τις δεκάδες νέες γυναίκες που μήνυσαν τον Επσταϊν για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης στις κατοικίες του στη Φλόριντα, στη Νέα Υόρκη, στις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους και στο Νέο Μεξικό. Η συνεργός του Επσταϊν, Γκισλέιν Μάξγουελ, καταδικάσθηκε σε 20ετή κάθειρξη για τη στρατολόγηση θυμάτων και την κακοποίησή τους.

Παρότι η αγωγή της Τζούφρε έτυχε εξωδικαστικής ρύθμισης το 2017, το δικαστήριο διατήρησε ορισμένα στοιχεία της δικογραφίας απόρρητα, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η ανωνυμία ορισμένων θυμάτων του χρηματιστή.

Οι Μπιλ Κλίντον, Νόαμ Τσόμσκι, Μάικλ Τζάκσον, Ντέιβιντ Κόπερφιλντ είχαν επισκεφθεί επαύλεις του, αλλά δεν προκύπτουν στοιχεία για παρανομίες.

Μεταξύ των αποχαρακτηρισθέντων εγγράφων περιλαμβάνονται πρακτικά δικαστηρίου, στα οποία συνήγοροι της Τζούφρε εκφράζουν παράπονα για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν να κλητεύσουν ως μάρτυρες πρώην εργαζόμενες των επιχειρήσεων του Επσταϊν. Δύο πρώην εργαζόμενες του ομίλου του χρηματιστή επικαλέστηκαν το 5ο άρθρο του συντάγματος, που επιτρέπει σε μάρτυρα να μην απαντήσει καθώς αυτό θα τον ενέπλεκε σε κακούργημα, όταν ρωτήθηκαν αν προμήθευσαν ανήλικα κορίτσια στον Επσταϊν με σκοπό τον βιασμό τους.

Στην κατάθεσή της, η Γκισλέιν Μάξγουελ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση εάν είχε κανονίσει ερωτική συνεύρεση μεταξύ του πρίγκιπα Αντριου και της 17χρονης τότε Τζούφρε. Η Μάξγουελ εξέφρασε μάλιστα τον θυμό της όταν ρωτήθηκε αν αγόρασε αποκαλυπτικά εσώρουχα και σεξουαλικά βοηθήματα ή αν είχε δει νεαρά ημίγυμνα κορίτσια στην κατοικία του Επσταϊν.

Μέλος του οικιακού προσωπικού του αυτόχειρα χρηματιστή ανέφερε σε κατάθεσή του ότι αισθανόταν αμήχανα με τον αριθμό νέων κοριτσιών που εμφανίζονταν στο σπίτι και ότι ένιωθε πίεση από μέρους της Μάξγουελ προκειμένου να μη μιλήσει. Αλλα δικαστικά έγγραφα αφορούν αίτημα των συνηγόρων της Τζούφρε να εξασφαλίσουν την ένορκη κατάθεση του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον. Παρότι η Τζούφρε ουδέποτε ισχυρίσθηκε ότι ο Κλίντον ενεπλάκη σε παράνομες συμπεριφορές, ο δικηγόρος της υποστήριξε ότι ο πρώην πρόεδρος «αποτελεί πρόσωπο κλειδί, που μπορεί να προσφέρει πληροφορίες για τις στενές σχέσεις που διατηρούσε ο ίδιος με τη Μάξγουελ και τον Επσταϊν».

H κατάθεση της Σιόμπεργκ

Στην κατάθεσή της από τον Μάιο του 2016, η Σιόμπεργκ περιγράφει πως παραβρέθηκε σε δείπνο σε κατοικία του Επσταϊν με τον μάγο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ. H νεαρή γυναίκα περιέγραψε ότι ο Κόπερφιλντ διασκέδασε την ομήγυρη με μαγικά, προτού γυρίσει στη Σιόμπεργκ και τη ρωτήσει: «Γνωρίζεις ότι πολλά κορίτσια πληρώνονται για να βρίσκουν άλλα κορίτσια;». Στο επίκεντρο του κατηγορητηρίου κατά των Επσταϊν και Μάξγουελ βρίσκεται το γεγονός ότι ορισμένα από τα κορίτσια που αμείβονταν από τον Επσταϊν για σεξουαλικές πράξεις, ενεργούσαν συχνά και ως στρατολόγοι άλλων θυμάτων.

Η Τζούφρε προσελήφθη ως προσωπική μασέζ του Επστάιν αφού γνώρισε τον χρηματιστή ως εργαζόμενη στην έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα. Ο Τραμπ είχε πει ότι θεωρεί τον Επστάιν «καταπληκτικό τύπο», προτού μαλώσει με τον χρηματιστή στις αρχές της δεκαετίας του 2010.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή