Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο νομοθετεί την «ισόβια ασυλία» του από διώξεις

Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο νομοθετεί την «ισόβια ασυλία» του από διώξεις

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας υπέγραψε νόμο που του παρέχει ισόβια ασυλία από ποινικές διώξεις και παράλληλα εμποδίζει τους εξόριστους ηγέτες της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στις μελλοντικές προεδρικές εκλογές

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, υπέγραψε νόμο που του παρέχει ισόβια ασυλία από ποινικές διώξεις, εμποδίζοντας παράλληλα τους εξόριστους ηγέτες της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στις μελλοντικές προεδρικές εκλογές.

Τυπικά, ο νόμος ισχύει για κάθε πρώην πρόεδρο της Λευκορωσίας καθώς και τα μέλη της οικογένειάς του. Ωστόσο, επί της ουσίας αφορά μόνο τον 69χρονο Λουκασένκο, ο οποίος κυβερνά τη Λευκορωσία εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.

Το μέτρο φαίνεται να αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση της εξουσίας του και στην αντιμετώπιση των αντιπάλων του στις επόμενες προεδρικές εκλογές, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν το 2025.

Ειδικότερα, με τον νέο νόμο αυστηροποιούνται σημαντικά τα προαπαιτούμενα για τους υποψήφιους προέδρους και καθίσταται αδύνατη η εκλογή ηγετών που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες τα τελευταία χρόνια. Δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν μόνο οι πολίτες της Λευκορωσίας που διαμένουν μόνιμα στη χώρα για τουλάχιστον 20 χρόνια και δεν είχαν ποτέ άδεια παραμονής σε άλλη χώρα.

Παράλληλα, στο κείμενο του νομοσχεδίου προβλέπεται πως ο Λουκασένκο, εάν εγκαταλείψει την εξουσία, «δεν μπορεί να λογοδοτήσει για πράξεις που διαπράχθηκαν σε σχέση με την άσκηση των προεδρικών του εξουσιών».

Ο πρόεδρος και τα μέλη της οικογένειάς του θα δικαιούνται επίσης ισόβια κρατική προστασία, ιατρική περίθαλψη καθώς και ασφάλιση ζωής και υγείας. Μετά την παραίτησή του, ο πρόεδρος θα γίνει επίσης ισόβιο μέλος της άνω βουλής του κοινοβουλίου.

Από την πλευρά της, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία κατέφυγε στη γειτονική Λιθουανία το 2020, δήλωσε ότι ο νέος νόμος είναι η απάντηση του Λουκασένκο στον «φόβο του για ένα αναπόφευκτο μέλλον», υπονοώντας ότι ο Λευκορώσος πρόεδρος πρέπει να ανησυχεί για το τι θα συμβεί όταν εγκαταλείψει την εξουσία.

«Ο Λουκασένκο, ο οποίος κατέστρεψε τις τύχες χιλιάδων Λευκορώσων, θα τιμωρηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καμία ασυλία δεν θα τον προστατεύσει από αυτό, είναι μόνο θέμα χρόνου», δήλωσε η Τιχανόφσκαγια.

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή