Εκκένωση νησιού στη Νότια Κορέα έπειτα από βορειοκορεατικά πυρά

Εκκένωση νησιού στη Νότια Κορέα έπειτα από βορειοκορεατικά πυρά

Το περιστατικό έρχεται μήνες αφότου η Βόρεια Κορέα ανέστειλε πλήρως στρατιωτική συμφωνία με τη Νότια Κορέα με στόχο τη μείωση των εντάσεων

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε περισσότερα από 200 βλήματα στα ανοικτά των δυτικών ακτών της προς το νησί Γεονπιέονγκ της Νότιας Κορέας.

Αμέσως μετά, η Νότια Κορέα εξέδωσε προειδοποίηση εκκένωσης προς τους αμάχους στο νησί, αν και δεν επιβεβαίωσε εάν η οδηγία συνδέεται με την κίνηση, την οποία καταδίκασε, κάνοντας λόγο για «προκλητική πράξη».

Το 2010, το πυροβολικό της Βόρειας Κορέας άνοιξε πυρ δεκάδες φορές στοχεύοντας το ίδιο νησί, με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Οι οβίδες που εκτοξεύθηκαν σήμερα Παρασκευή, μεταξύ 09.00 και 11.00 τοπική ώρα δεν εισήλθαν στο έδαφος της Νότιας Κορέας, καθώς όλες προσγειώθηκαν στη νεκρή ζώνη μεταξύ των δύο χωρών.

Απειλή για την ειρήνη

Το γενικό επιτελείο στρατού της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι το περιστατικό δεν προκάλεσε «ζημιά στον λαό ή τον στρατό μας», αλλά πρόσθεσε ότι η πράξη «απειλεί την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο και αυξάνει τις εντάσεις».

Το περιστατικό έρχεται μήνες αφότου η Βόρεια Κορέα ανέστειλε πλήρως στρατιωτική συμφωνία με τη Νότια Κορέα με στόχο τη μείωση των εντάσεων.

Στη συνέχεια, η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει όλα τα μέτρα «που έχουν ληφθεί για την πρόληψη στρατιωτικών συγκρούσεων σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων» και θα αναπτύξει «ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις και στρατιωτικό υλικό νέου τύπου» στην περιοχή των συνόρων.

Ωστόσο, η Βόρεια Κορέα είχε παραβιάσει το σύμφωνο πολλές φορές τα τελευταία δύο χρόνια, εκτοξεύοντας πυραύλους και βλήματα πυροβολικού στη θάλασσα.

Η τελευταία φορά που η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε οβίδες στη θάλασσα ήταν τον Δεκέμβριο του 2022, με εννέα τέτοια περιστατικά καταγεγραμμένα μόνο εκείνη τη χρονιά.

Το νησί, που φιλοξενεί στρατιωτική βάση και πληθυσμό περίπου 2.000 ανθρώπων, βρίσκεται 3 χιλιόμετρα από τα αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα στην Κίτρινη Θάλασσα και 12 χιλιόμετρα από την ακτή της Βόρειας Κορέας. Εχει βρεθεί στο επίκεντρο των διακορεατικών ναυτικών συγκρούσεων όλα αυτά τα χρόνια.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή