Υπόθεση Επσταϊν: Νέες λεπτομέρειες για επιφανείς «πελάτες» και «πολιτικούς με κύρος»

Υπόθεση Επσταϊν: Νέες λεπτομέρειες για επιφανείς «πελάτες» και «πολιτικούς με κύρος»

Τα αρχεία περιλαμβάνουν νέες αναφορές στον πρίγκιπα Αντριου της Βρετανίας και στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, καθώς και λεπτομέρειες για τη «στρατολόγηση» κοριτσιών, ανήλικων στην πλειονότητά τους

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεύτερο πακέτο δικαστικών εγγράφων που συνδέονται με τον χρηματιστή Τζέφρι Επσταϊν, ο οποίος αυτοκτόνησε πριν από πέντε χρόνια, ενώ βρισκόταν στη φυλακή, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα και σεξουαλική εκμετάλλευση ανήλικων κοριτσιών, δόθηκε στη δημοσιότητα.

Μέσα από τις 300 σελίδες των εγγράφων λίγες είναι οι πληροφορίες που προκύπτουν και δεν ήταν ήδη γνωστές δημόσια, ωστόσο είναι αρκετές για να ρίξουν και πάλι φως στον κύκλο των πλούσιων και ισχυρών ανδρών του εκλιπόντα δισεκατομμυριούχου.

Τα δικαστικά έγγραφα αποσφραγίστηκαν χθες Πέμπτη, μία ημέρα μετά το «άνοιγμα» του πρώτου πακέτου 900 σελίδων την Τετάρτη, με εντολή ομοσπονδιακού δικαστή των ΗΠΑ.

Ολα συνδέονται με υπόθεση εναντίον της Γκισλέιν Μάξγουελ, της πρώην φίλης του Επσταϊν, η οποία εκτίει ποινή στη φυλακή έχοντας καταδικαστεί για την υπόθεση.

Τα αρχεία περιλαμβάνουν νέες αναφορές στον πρίγκιπα Αντριου της Βρετανίας και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Η δικαστής της Νέας Υόρκης Λορέτα Πρέσκα αποφάνθηκε τον περασμένο μήνα ότι δεν υφίσταται πλέον νομικός λόγος για την απόκρυψη των ονομάτων περισσότερων από 150 ατόμων που αναφέρονται σε αγωγή δυσφήμισης του 2015.

Την αγωγή είχε καταθέσει η Βιρτζίνια Τζιούφρε, κατήγορος του Επσταϊν, εναντίον της Μάξγουελ.

Οι νέες αναφορές σε πρίγκιπα Αντριου και Κλίντον

Υπόθεση Επσταϊν: Νέες λεπτομέρειες για επιφανείς «πελάτες» και «πολιτικούς με κύρος»-1
Διαμαρτυρία για τον Τζέφρι Επσταϊν, εν αναμονή της δίκης του στη Νέα Υόρκη με κατηγορίες για σεξουαλική διακίνηση ανηλίκων το 2009. (Φωτογραφία αρχείου από Reuters)

Σχετικά με τον πρίγκιπα Αντριου προκύπτουν ισχυρισμοί σύμφωνα με τους οποίους κακοποίησε σεξουαλικά ανήλικο άτομο στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και στο νησί του Επσταϊν στις Παρθένες Νήσους. Ο δούκας της Υόρκης έχει ήδη αρνηθεί τους ισχυρισμούς.

Τα νέα έγγραφα περιλαμβάνουν επίσης αναφορά δικηγόρου της Βιρτζίνια Τζιούφρε, ο οποίος σημειώνει ότι ο πρώην πρόεδρος Κλίντον «μπορεί να έχει πληροφορίες» για τις δραστηριότητες της Μάξγουελ και του Επσταϊν επειδή είχε ταξιδέψει μαζί τους.

Ο Κλίντον έχει παραδεχτεί ότι στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τον Επσταϊν, καθώς και πως πετούσε με το ιδιωτικό του τζετ, ωστόσο, αρνήθηκε ότι έχει διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα και έχει ισχυριστεί πως δεν γνώριζε κάτι σχετικά με τα εγκλήματά του. Από τα έγγραφα δεν προκύπτει άλλωστε ένδειξη παρανομίας εκ μέρους του πρώην προέδρου.

Σε άλλο αρχείο –ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του 2011 μεταξύ της Τζιούφρε και πρώην δημοσιογράφου της Mail on Sunday, Σάρον Τσόρτσερ– η Τζιούφρε ισχυρίζεται ότι ο Κλίντον απευθύνθηκε στο περιοδικό Vanity Fair.

Σύμφωνα με την Τζιούφρε, ο πρώην πρόεδρος απαίτησε να μην γραφτούν άρθρα σχετικά με τις καταγγελίες για σεξουαλική διακίνηση που θα αφορούσαν στον καλό του φίλο Επσταϊν.

Το Ιδρυμα Κλίντον έχει διαψεύσει κατηγορηματικά την εν λόγω αναφορά.

Το βιβλίο που δεν εκδόθηκε και οι «πολιτικοί» με κύρος

Αλλο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Τζιούφρε με σκοπό να προωθήσει βιβλίο της με τίτλο The Billionaire’s Playboy Club περιγράφει τα απομνημονεύματά της ως «την ιστορία μιας γυναίκας με λάμψη, αίγλη, θλίψη, συμπόνια και αληθινή αγάπη».

Το βιβλίο δεν εκδόθηκε ποτέ, αλλά το περιεχόμενό του έχει περιέλθει σε γνώση των δικαστικών Αρχών. Σε ακόμα ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η Τσόρτσερ και η Τζιούφρε αφορά σε προσέγγιση του Vanity Fair με σκοπό να αγοράσει το περιοδικό φωτογραφία από την Τζιούφρε.

Σε άλλο σημείο των εγγράφων, δημοσιογράφος της Mail on Sunday συμβουλεύει την Τζιούφρε να ισχυριστεί ότι δεν είχε σκοπό να αποκαλύψει περισσότερα για το πώς φέρεται να διακινήθηκε σεξουαλικά σε «δύο από τους πιο σεβαστούς πολιτικούς του κόσμου».

Οι υποτιθέμενοι πολιτικοί δεν κατονομάζονται στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πελάτες «ισχυροί και με εξουσία»

Σε άλλη κατάθεση που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, κατήγορος που αναγνωρίστηκε ως Jane Doe #3 ισχυρίζεται ότι διακινήθηκε από τον Επσταϊν «για σεξουαλικούς σκοπούς σε πολλούς άλλους ισχυρούς άνδρες, συμπεριλαμβανομένων πολλών επιφανών Αμερικανών πολιτικών, ισχυρών στελεχών επιχειρήσεων, ξένων προέδρων, ενός γνωστού πρωθυπουργού και άλλων παγκόσμιων ηγετών».

Η Jane Doe #3 έχει προηγουμένως ονομαστεί σε αναφορές των μέσων ενημέρωσης ως Βιρτζίνια Τζιούφρε. Τα έγγραφα ρίχνουν περισσότερο φως στο εύρος των παράνομων δραστηριοτήτων του Επισταϊν και της Μάξγουελ.

Σε κατάθεση του 2016, αξιωματικός της αστυνομίας στο Palm Beach της Φλόριντα, ισχυρίζεται ότι περίπου 30 γυναίκες του είχαν μιλήσει για «μασάζ και εργασία στο σπίτι του Επσταϊν».

Τα περισσότερα από τα κορίτσια ήταν ανήλικα

Υποστηρίζει ότι η Μάξγουελ συμμετείχε στη στρατολόγηση των κοριτσιών. Ο ίδιος κατέθεσε ότι μόνο δύο από τα κορίτσια είχαν κάποια εμπειρία σε μασάζ και η πλειονότητά τους ήταν κάτω των 18 ετών.

Οταν ρωτήθηκε πώς ο Επσταϊν μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση σε τόσο πολλά ανήλικα κορίτσια, απάντησε: «Καθένα από τα θύματα κλήθηκε να φέρει φίλους στο σπίτι». Και πρόσθεσε: «Το μασάζ αφορούσε στη σεξουαλική ικανοποίηση του Επσταϊν».

Τα δικαστικά έγγραφα περιλαμβάνουν καταθέσεις των δικηγόρων της Μάξγουελ όπου υποστηρίζουν ότι η δημοσιογράφος Τσόρτσερ είχε βοηθήσει να «επινοηθούν» ισχυρισμοί εναντίον του πρίγκιπα Αντριου, καθώς και του διακεκριμένου δικηγόρου των ΗΠΑ Αλαν Ντέρσοβιτς. Ο Ντέρσοβιτς, πρώην καθηγητής Νομικής του Χάρβαρντ, έχει διαψεύσει τους ισχυρισμούς.

Ο Επσταϊν ομολόγησε την ενοχή του το 2009 και αυτοκτόνησε το 2019 εν αναμονή της δίκης του με κατηγορίες σεξουαλικής διακίνησης.

Η Μάξγουελ, κόρη του μεγιστάνα των εκδόσεων Ρόμπερτ Μάξγουελ, εκτίει ποινή φυλάκισης 20 ετών για τον ρόλο της ως στρατολόγος για τον Επσταϊν. Οι δικηγόροι της ασκούν έφεση κατά της ποινής.

Με πληροφορίες από AP, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT