Μπλίνκεν: Η ατζέντα των συζητήσεων με Ελλάδα και Τουρκία

Μπλίνκεν: Η ατζέντα των συζητήσεων με Ελλάδα και Τουρκία

Τι αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις συζητήσεις που αναμένονται να πραγματοποιηθούν σε Ελλάδα και Τουρκία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά κρατών στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή αναμένεται να επισκεφθεί τα επόμενα 24ωρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν. Ανάμεσα στους σταθμούς της περιοδείας του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, περιλαμβάνονται η Ελλάδα και η Τουρκία. 

Οσον αφορά την επίσκεψη στην Ελλάδα, ο Μπλίνκεν θα μεταβεί αύριο, 6 Ιανουαρίου, στην Κρήτη όπου θα συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, ο Μπλίνκεν «ανυπομονεί» να επισκεφθεί τη χώρα μας με σκοπό να συζητήσει «την υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία η οποία υφίσταται από την αρχή της σύγκρουσης, τη διασφάλιση της περιφερειακής θαλάσσιας ασφάλειας και επιπλέον θα υπάρχουν άλλα θέματα για τα οποία θα μιλήσουμε και τα οποία είμαι βέβαιος ότι θα γνωστοποιηθούν στη συνέχεια». 

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που έφτασε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του, εκτός από τον πόλεμο στη Γάζα, τα τελικά βήματα της τουρκικής επικύρωσης για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Πάντως, η νέα περιοδεία του Μπλίνκεν αναμένεται να επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια να αποτραπεί ευρύτερη σύγκρουση με αφορμή τον πόλεμο Ισραήλ – Γάζας. Συνολικά, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Ισραήλ και τη Δυτική Οχθη, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.

«Δεν περιμένουμε εύκολες συζητήσεις σε αυτό το ταξίδι», δήλωσε ο Μάθιου Μίλερ. «Υπάρχουν προφανώς δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και δύσκολες επιλογές μπροστά μας. Ωστόσο, ο υπουργός εκτιμά ότι είναι ευθύνη των Ηνωμένων Πολιτειών να ηγηθούν των διπλωματικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων κατά μέτωπο και είναι έτοιμος να το κάνει τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. 

Ο Αντονι Μπλίνκεν θα τονίσει την ανάγκη να αποφευχθεί μια διάχυση της σύγκρουσης σε περιφερειακό επίπεδο στη Μέση Ανατολή και θα συζητήσει συγκεκριμένα βήματα που μπορούν να κάνουν οι διάφορες πλευρές στην περιοχή ώστε να αποφευχθεί μια γενίκευση της κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT