Ιορδανία: Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ ζητεί από τον Μπλίνκεν να πιέσει το Ισραήλ για εκεχειρία

Ιορδανία: Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ ζητεί από τον Μπλίνκεν να πιέσει το Ισραήλ για εκεχειρία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, συνεχίζει τη διπλωματική περιοδεία του στη Μέση Ανατολή επιδιώκοντας να εξασφαλίσει πως η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς δεν θα εξαπλωθεί.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, συνεχίζει τη διπλωματική περιοδεία του στη Μέση Ανατολή επιδιώκοντας να εξασφαλίσει πως η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα εξαπλωθεί και ότι θα αποφευχθεί «ένας ατελείωτος κύκλος βίας».

Ο Μπλίνκεν έφτασε στο Αμμάν χθες Σάββατο το βράδυ και συνομίλησε με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’. Ο μονάρχης της Ιορδανίας μετέφερε στον Αμερικανό υπουργό ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ώστε να πιέσει το Ισραήλ να συμφωνήσει σε άμεση εκεχειρία στη Γάζα, πρόσθετε η ανακοίνωση.

Σε σύντομη δήλωσή του, χθες το βράδυ, από το αεροδρόμιο των Χανίων στην Κρήτη, μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αντονι Μπλίνκεν τόνιζε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε πως η σύγκρουση δεν θα εξαπλωθεί».

«Μία από τις πραγματικές ανησυχίες είναι τα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου και επιθυμούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσουμε πως δεν θα υπάρξει κλιμάκωση», πρόσθεσε.

Πυρά στο βόρειο Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ

Το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ εκτόξευσε χθες δεκάδες ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ, επίθεση την οποία χαρακτήρισε ως «πρώτη απάντηση» για τον θάνατο του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς, του Σάλεχ αλ Αρούρι, σε αποδιδόμενο στο Ισραήλ πλήγμα στη Βηρυτό την Τρίτη.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο θα χρησιμοποιήσουν τους δεσμούς τους, την επιρροή τους, τις σχέσεις τους με κάποιους εμπλεκόμενους παράγοντες ώστε να διατηρηθεί ο έλεγχος των πραγμάτων, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση δεν θα επεκταθεί», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός. Αναφέρθηκε μάλιστα στον «ζωτικής σημασίας» ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τουρκία προς αυτή την κατεύθυνση, αφού συναντήθηκε χθες, στην Κωνσταντινούπολη, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μπλίνκεν, η χώρα του οποίου είναι η βασική πολιτική και στρατιωτική σύμμαχος του Ισραήλ, επιμένει ότι είναι «απαραίτητο» να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους στη Γάζα, «να μειωθεί ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων, να εργαστούμε προς μια διαρκή περιφερειακή ειρήνη και να προχωρήσουμε προς τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους».

Το όσα θα ακολουθήσουν την περίοδο μετά τον πόλεμο -η ανοικοδόμηση και η διακυβέρνηση της Γάζας- επίσης θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Αμερικανού υπουργού με τους Αραβες εταίρους του, αν και αυτοί, σε αυτό το στάδιο, πρώτα απ’ όλα ζητούν εκεχειρία.

Οι επόμενες στάσεις του Μπλίνκεν

Μετά την Ιορδανία ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Κατάρ, το οποίο διαδραμάτισε ρόλο μεσολαβητή για την εκεχειρία που συμφώνησαν στα μέσα Νοεμβρίου Ισραήλ και Χαμάς. Ο Μπλίνκεν θα ολοκληρώσει την ημέρα του στο Αμπου Ντάμπι, προτού επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, όπου αναμένει, όπως δήλωσε ο ίδιος, ότι οι συνομιλίες «δεν θα είναι εύκολες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT