4ος μήνας πολέμου: Ο Μπλίνκεν επιστρέφει και προειδοποιεί

4ος μήνας πολέμου: Ο Μπλίνκεν επιστρέφει και προειδοποιεί

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, σε περιοδεία στην περιοχή, κάλεσε τον ισραηλινό στρατό να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων και προειδοποίησε για την επαπειλούμενη εξάπλωση της σύρραξης

7' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς διανύει πλέον τον τέταρτο μήνα του, χωρίς να υπάρχει ένδειξη πως τα όπλα θα σιγήσουν στη Λωρίδα της Γάζας.

O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποιεί την τέταρτη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή από την έναρξη της σύγκρουσης, κάλεσε τον ισραηλινό στρατό, που συνεχίζει τα πολύνεκρα αεροπορικά πλήγματά του, να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων. Προειδοποίησε παράλληλα για τον κίνδυνο εξάπλωσης της σύρραξης.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έχει ήδη επισκεφθεί την Ιορδανία, την Τουρκία και την Ελλάδα, σε μία περιοδεία που θα περιλαμβάνει επίσης στάσεις στο Ισραήλ, στη Δυτική Οχθη, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.

Κίνδυνος «μετάστασης του πολέμου»

Ο Μπλίνκεν υπογράμμισε χθες Κυριακή ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» το Ισραήλ, που υποστηρίζεται στρατιωτικά και πολιτικά από τις ΗΠΑ, να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ντόχα, έχοντας πλάι του τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τον Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι.

«Μπορεί εύκολα να υπάρξει μετάσταση» αυτού του πολέμου, που «θα προκαλέσει ακόμα περισσότερη ανασφάλεια και ακόμα περισσότερα δεινά», προειδοποίησε, διαβεβαιώνοντας πως η αμερικανική κυβέρνηση εργάζεται για να «εμποδίσει τη σύρραξη να εξαπλωθεί» στην περιοχή.

Σε ανάλυση της Washington Post την Κυριακή αναφέρεται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ κατά σημαντικής κλιμάκωσης στο Λίβανο. Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται επίσης μυστική αναφορά της Υπηρεσίας Πληροφοριών Αμυνας των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ θα δυσκολευόταν να πολεμήσει σε δύο μέτωπα, στη Γάζα και στον Λίβανο.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι στις αρχές του πολέμου στη Γάζα, ο Τζο Μπάιντεν τηλεφωνούσε στον Νετανιάχου έως και τρεις φορές την ημέρα για να αποτρέψει το Ισραήλ από το να ξεκινήσει ταυτόχρονα πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ, εν μέσω φόβων ότι «θα ξεσπούσε η κόλαση» στην περιοχή.

Ακόμα δύο Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι νεκροί

4ος μήνας πολέμου: Ο Μπλίνκεν επιστρέφει και προειδοποιεί-1
Ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας (Reuters

Σημειώνεται ότι ο Μπλίνκεν, στη διάρκεια της περιοδείας του, χαρακτήρισε «αδιανόητη τραγωδία» τον θάνατο στη Λωρίδα της Γάζας χθες το πρωί άλλων δύο Παλαιστίνιων δημοσιογράφων, του Μουστάφα Θουράγια, εικονολήπτη που συνεργαζόταν με διάφορα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του AFP, και του Χάμζα Ουάελ Ντάχντουχ του Αλ Τζαζίρα.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ, σκοτώθηκαν σε στοχευμένο ισραηλινό πλήγμα εναντίον του αυτοκινήτου τους. Το Αλ Τζαζίρα κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό πως «βάζει στο στόχαστρο» Παλαιστίνιους δημοσιογράφους στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως έπληξε «τρομοκράτη που χειριζόταν ιπτάμενο αντικείμενο το οποίο ήγειρε απειλή για τους στρατιώτες» του.

Το δεύτερο θύμα ήταν ο γιος του επικεφαλής του γραφείου του Αλ Τζαζίρα στα παλαιστινιακά εδάφη, του Ουάελ Ντάχντουχ, που θρηνούσε ήδη τη σύζυγό του Ουμ, ένα γιο, μία κόρη και ένα εγγονάκι του: χάθηκαν τον Οκτώβριο σε ισραηλινό βομβαρδισμό.

Με τους νέους θανάτους χθες Κυριακή, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 79 δημοσιογράφοι και επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης από το ξέσπασμα του πολέμου, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ): 72 Παλαιστίνιοι, 4 Ισραηλινοί, 3 Λιβανέζοι.

«Ο κόσμος πρέπει να κοιτάξει και με τα δυο του μάτια, όχι με ένα ισραηλινό μάτι, πρέπει να δει τι υφίσταται ο παλαιστινιακός λαός (…) όμως ο κόσμος κλείνει τα μάτια μπροστά σε αυτό που γίνεται στη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο δημοσιογράφος, ανάμεσα σε λυγμούς, μετά την κηδεία του παιδιού του στη Ράφα.

Πλήγματα στη νότια Γάζα, νεκροί στη Δυτική Οχθη

Ισραηλινά πλήγματα στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, και στη Χαν Γιουνίς, τη μεγαλύτερη πόλη του Νότου και πλέον επίκεντρο των μαχών, σκότωσαν τη νύχτα τουλάχιστον 64 ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη σκοτώθηκαν εννέα Παλαιστίνιοι χθες Κυριακή. Ανάμεσά τους ήταν κοριτσάκι τριών ετών που χτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα Ισραηλινών αστυνομικών που αντιδρούσαν σε επίθεση με αυτοκίνητο, που όρμησε στο σημείο ελέγχου τους.

Αλλοι επτά σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή στην Τζενίν, όπου έχασαν επίσης τη ζωή τους δύο υπήκοοι Ισραήλ, αστυνομικός και πολίτης, σύμφωνα με πηγές και στις δυο πλευρές.

Νετανιάχου: Θα συνεχίσουμε μέχρι την «απόλυτη νίκη»

4ος μήνας πολέμου: Ο Μπλίνκεν επιστρέφει και προειδοποιεί-2

Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος συνεχίζει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Γάζα, υποστήριξε προχθές Σάββατο πως «εξάρθρωσε» τη «στρατιωτική δομή» της Χαμάς στο βόρειο τμήμα της και πλέον «επικεντρώνεται στο κεντρικό και στο νότιο» τμήμα του θυλάκου.

Η Χαμάς –που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από το Ισραήλ, την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ– πήρε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας το 2007, δύο χρόνια μετά τη μονομερή αποχώρηση του Ισραήλ, το οποίο κατόπιν επέβαλε αυστηρό αποκλεισμό στον θύλακο για δεκαέξι χρόνια, ενώ τον έθεσε υπό πολιορκία την 9η Οκτωβρίου.

Αψηφώντας τις διεθνείς πιέσεις και εκκλήσεις να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου θέλησε να επιδείξει για ακόμη μία φορά χθες Κυριακή την αποφασιστικότητά του, δηλώνοντας πως «αυτό που έγινε την 7η Οκτωβρίου δεν θα γίνει ποτέ ξανά» και παίρνοντας όρκο ότι «θα συνεχίσουμε ως την απόλυτη νίκη».

Η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς μετά την επίθεσή της εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, όταν σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη επίθεση από καταβολής εβραϊκού κράτους το 1948.

Η Χαμάς πήρε επίσης εκείνη την ημέρα ομήρους κάπου 250 ανθρώπους, 100 και πλέον εκ των οποίων αφέθηκαν ελεύθεροι στα τέλη Νοεμβρίου, στο πλαίσιο ανακωχής μίας εβδομάδας.

Εκτοτε, στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 22.835 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που δημοσιοποιήθηκε χθες Κυριακή. Πρόκειται για το περίπου 1% του πληθυσμού του παλαιστινιακού θυλάκου.

Οι βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει συνοικίες ολόκληρες, εκτοπίζοντας το 85% του πληθυσμού και προκαλώντας τεράστια ανθρωπιστική κρίση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

4ος μήνας πολέμου: Ο Μπλίνκεν επιστρέφει και προειδοποιεί-3

Παράλληλα, «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ αξιωματούχων του Κατάρ, του Ισραήλ και της Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα συνεχίζονται, ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο, στο περιθώριο της επίσκεψης του Μπλίνκεν στην Ντόχα.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε προηγουμένως στο Αμάν με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β΄.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου, ο Ιορδανός βασιλιάς κάλεσε να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ ώστε να υπάρξει «άμεση κατάπαυση του πυρός».

Ακόμη, τόνισε την «πλήρη απόρριψη από την Ιορδανία του εξαναγκαστικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων», έπειτα από δηλώσεις Ισραηλινών υπουργών που συνηγορούν υπέρ της επιστροφής Εβραίων εποίκων στη Γάζα και της ενθάρρυνσης των κατοίκων της να «μεταναστεύσουν», οι οποίες καταδικάστηκαν από την Ουάσιγκτον.

Σε επίσκεψη σε κέντρο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) των Ηνωμένων Εθνών στην Ιορδανία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως είναι «επιτακτική ανάγκη» να αυξηθεί «η ανθρωπιστική βοήθεια» που φθάνει στη Λωρίδα της Γάζας.

Η περιοδεία του Μπλίνκεν έρχεται σε συνέχεια αυστηρής προειδοποίησης που απηύθυνε στη Βηρυτό ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» να αποφευχθεί περιφερειακή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Προειδοποίησε το Ισραήλ ότι «κανείς δεν θα κερδίσει από περιφερειακή σύγκρουση».

Κλιμάκωση της βίας στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

Η βία κλιμακώθηκε περαιτέρω από το Σάββατο στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, όπου οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στη λιβανική Χεζμπολάχ και τον ισραηλινό στρατό είναι καθημερινές.

Η Χεζμπολάχ, σύμμαχος του Ιράν, εκτόξευσε προχθές Σάββατο 62 ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής βάσης στο βόρειο Ισραήλ, επίθεση που παρουσίασε ως «προκαταρκτική ανταπόδοση» για τον θάνατο την περασμένη Τρίτη σε αεροπορική επιδρομή αποδιδόμενη στο Ισραήλ τού υπ’ αριθμόν δύο της Χαμάς, του Σάλεχ αλ Αρούρι, σε νότιο προάστιο της Βηρυτού. 

Το Ισραήλ παραδέχθηκε χθες Κυριακή ότι επίθεση της Χεζμπολάχ προκάλεσε ζημιές σε στρατηγική αεροπορική βάση της. Οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Χεζμπολάχ φαίνεται να δείχνουν φωτιά πάνω ή δίπλα σε θόλο στη βάση του όρους Μερόν, σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τον Λίβανο.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) αρνήθηκαν να σχολιάσουν την έκταση των ζημιών, ωστόσο, ανακοίνωσαν ότι η αεράμυνα της χώρας συνέχιζε να λειτουργεί.

Σε κάθε περίπτωση, το επιτυχημένο χτύπημα σε ευαίσθητη στρατιωτική εγκατάσταση υπογραμμίζει τις δυνατότητες της Χεζμπολάχ.

Οι αξιωματούχοι ασφαλείας του Ισραήλ αναγνωρίζουν ότι θα αποτελούσε πολύ πιο δύσκολο εχθρό από τη Χαμάς, εάν οι ανταλλαγές διασυνοριακών πυρών εξελίσσονταν σε πλήρη σύγκρουση.

Σύμφωνα με το άρθρο της Washington Post την Κυριακή, με βάση τις αμερικανικές πληροφορίες που εξέτασε και συνεντεύξεις με αξιωματούχους, στον Λευκό Οίκο αυξάνεται και πάλι η ανησυχία ότι η μερική μείωση των χιλιάδων στρατιωτών του Ισραήλ στη Γάζα θα μπορούσε να του επιτρέψει να εξετάσει το ενδεχόμενο να πλήξει τη Χεζμπολάχ.

«Εχουν πιο ελεύθερα χέρια για να κλιμακώσουν», δήλωσε στην εφημερίδα Αμερικανός αξιωματούχος.

Στη Συρία και στο Ιράκ, εντωμεταξύ, οι επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί αλματωδώς, ενώ στην Υεμένη οι αντάρτες Χούθι, επίσης σύμμαχοι του Ιράν, πολλαπλασίασαν τις τελευταίες εβδομάδες τα πλήγματα με drones και πυραύλους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, σε ένδειξη «υποστήριξης» στους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας.

Με πληροφορίες από Reuters, WP, AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή