Γαλλία: Ο Μακρόν θυσίασε την πρωθυπουργό του

Γαλλία: Ο Μακρόν θυσίασε την πρωθυπουργό του

Φαβορί για τη θέση της Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία παραιτήθηκε, οι υπουργοί Παιδείας και Αμυνας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παραίτησης ολοκληρώθηκε χθες στη Γαλλία, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν απομάκρυνε, μετά πολλών επαίνων, την πρωθυπουργό του, Ελιζαμπέτ Μπορν, αναζητώντας νέα ορμή για την παράταξή του, πέντε μήνες πριν από τη σημαντική μάχη των ευρωεκλογών. Μέχρι χθες το βράδυ, δεν είχε ανακοινωθεί ο διάδοχος της 62χρονης πρωθυπουργού, η οποία ήταν η δεύτερη γυναίκα που θήτευσε σε αυτό το αξίωμα, ύστερα από την Κρεντίτ Κρεσόν, επί ημερών του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Μιτεράν. Γαλλικά μέσα ενημέρωσης εμφάνιζαν ως επικρατέστερους για την πρωθυπουργία τον 34χρονο υπουργό Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ και τον 37χρονο υπουργό Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί. Εάν επαληθευτεί οποιαδήποτε από τις δύο προβλέψεις, θα πρόκειται για τον νεότερο πρωθυπουργό στην ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο υπό εξέλιξη κυβερνητικός ανασχηματισμός είναι ο τρίτος ύστερα από την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία, τον Απρίλιο του 2022. Η Μπορν ανέλαβε πρωθυπουργικά καθήκοντα τον Μάιο του ίδιου χρόνου, αλλά η θητεία της αντιμετώπισε έντονες δυσκολίες από την πρώτη στιγμή, καθώς ο κεντρώος συνασπισμός του Μακρόν έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Παρ’ όλα αυτά, στον πρώτο ενάμιση χρόνο της δεύτερης προεδρικής θητείας Μακρόν, η Ελιζαμπέτ Μπορν και η κυβέρνησή της κατάφεραν να προωθήσουν μείζονες και συχνά αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, επωμίστηκαν μεγάλο πολιτικό κόστος, αφού αναγκάζονταν συχνά να καταφύγουν σε άρθρο του συντάγματος που επιτρέπει την προώθηση νομοσχεδίου με προεδρικό διάταγμα, ελλείψει κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Κάτι τέτοιο συνέβη με τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, που ανέβασε το όριο συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια, προκαλώντας απεργιακά κύματα και μεγάλες διαδηλώσεις σε όλα τα αστικά κέντρα. Εντονους κραδασμούς στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης, με αποκορύφωμα την παραίτηση του υπουργού Υγείας Ορελιάν Ρουσό, προκάλεσε η ψήφιση αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό από την Αναγέννηση του Μακρόν και τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές φέρουν στην πρώτη θέση το κόμμα της Λεπέν με διαφορά 8 έως και 10 μονάδων έναντι της Αναγέννησης. Ο νέος ανασχηματισμός αναμένεται να επιταχύνει την κούρσα για την επιλογή του διαδόχου του Μακρόν ενόψει των εκλογών του 2027, με επικρατέστερους τον πρώην πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ και τους υπουργούς Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ και Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή