Στον «αέρα» η αποστολή στη Σελήνη

Στον «αέρα» η αποστολή στη Σελήνη

Τεχνικά προβλήματα αντιμετώπισε με την εκτόξευσή του το «Peregrine 1»

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόωρο τέλος στο ταξίδι του κινδυνεύει να έχει το «Peregrine 1» που ξεκίνησε χθες το πρωί από τις ΗΠΑ για ένα φιλόδοξο ταξίδι με προορισμό τη Σελήνη. Παρά το γεγονός ότι η εκτόξευση έγινε κανονικά, η επικοινωνία που είχε η κατασκευάστρια εταιρεία με το διαστημόπλοιο 7 ώρες αργότερα, έδειξε πως τα πάνελ με τα οποία είναι εφοδιασμένο το σκάφος δεν μπόρεσαν να ανοίξουν με κατεύθυνση προς τον ήλιο λόγω κάποιου μηχανικού προβλήματος. Η ανακοίνωση εξηγούσε πως εάν η βλάβη δεν διορθωθεί, «τίθεται σε κίνδυνο η ικανότητα του σκάφους να προσσεληνωθεί», καθώς η μπαταρία του πιθανώς να αδειάσει προτού προσεγγίσει τον δορυφόρο.

Τι λέει η Astrobotic

«Δυστυχώς προέκυψε μία ανωμαλία που εμπόδισε το διαστημόπλοιο της Astrobotic να πετύχει έναν σταθερό προσανατολισμό προς τον ήλιο», ανέφερε η εταιρεία στην πλατφόρμα Χ. «Η τεχνική ομάδα ανταποκρίνεται σε πραγματικό χρόνο καθώς εξελίσσεται η κατάσταση και θα επανέρχεται διαρκώς με ενημερώσεις καθώς συλλέγονται και αναλύονται νέα δεδομένα». Σύμφωνα με το CNN, χειριστές του αστρόπλοιου από τη Γη προσπάθησαν να κάνουν «μανούβρα» ώστε το σκάφος να αλλάξει την πορεία του με τρόπο ώστε τα πάνελ να στραφούν προς τον ήλιο. Αναμενόμενο αποτέλεσμα αυτού του χειρισμού ήταν να χαθεί η επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου, ενώ νεότερες πληροφορίες θα δοθούν στη δημοσιότητα όταν το «Peregrine 1» βρεθεί ξανά σε σημείο επαφής με τον επίγειο σταθμό.

Αν και η ενέργεια που καταναλώνει το σκάφος κατά τη διάρκεια της πορείας του στο Διάστημα είναι ελάχιστη, η προσσελήνωση είναι μία εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί τη λειτουργία πολλών ηλεκτρονικών συστημάτων. Μία χαμηλή (ή άδεια) μπαταρία την ώρα εκείνη μπορεί να κάνει το εγχείρημα να ναυαγήσει.

Εάν το διαστημόπλοιο προσσεληνωθεί με επιτυχία, θα είναι ένα ιστορικό πρώτο κεφάλαιο για την ιδιωτική πρωτοβουλία στα διαστημικά ταξίδια.

Μέχρι χθες το βράδυ εκπρόσωποι της Astrobotic δεν είχαν προχωρήσει σε κάποιο δημόσιο σχόλιο σχετικά με το μέλλον της αποστολής.

Το «Peregrine 1», που πήρε το όνομά του από το ταχύτερο πουλί στον κόσμο γνωστό στα ελληνικά ως Πετρίτης, φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο διαστημικό όχημα που στέλνουν οι ΗΠΑ στη Σελήνη εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια. Ολοκλήρωσε επιτυχώς χθες το πρωί (ώρα Ελλάδας) την εκτόξευσή του από το ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα, σηματοδοτώντας την πρώτη εμπορική αποστολή στον δορυφόρο της Γης από το 1972. Αν εξαιρεθούν δε ορισμένα εξαρτήματα κατασκευασμένα από τη NASA, πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια στην ανθρώπινη ιστορία από μία ιδιωτική εταιρεία να προσσεληνώσει κάποια δική της κατασκευή.

Συνεργασία με ULA – NASA

Η εταιρεία Astrobotics Technology Inc., ιδιοκτησίας του εκατομμυριούχου Τζον Θόρντον που κατασκεύασε το «Peregrine 1», και η United Launch Alliance συνεργάστηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια για τον πύραυλο καθώς και τον τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό που κουβαλάει μαζί του με διαφόρων ειδών μετρητές, ένα πολύπλοκο σύστημα προσσελήνωσης. Η NASA όχι μόνο χρηματοδότησε τις δύο εταιρείες αλλά προμήθευσε το «Peregrine 1» με 15 αντικείμενα συμπεριλαμβανομένου ενός ρόβερ μεγέθους κουτιού παπουτσιών, το οποίο –εάν η προσσελήνωση πετύχει– θα γίνει το πρώτο αμερικανικό ρομπότ που κάνει «βόλτα» στο φεγγάρι.

Η εκτόξευση θεωρείται ίσως το πιο δύσκολο και επικίνδυνο μέρος ενός διαστημικού ταξιδιού κι έτσι η επιτυχία της πρώτης φάσης γέννησε χαμόγελα στο σκοτεινό ακόμη ακρωτήρι. Ωστόσο, η αισιοδοξία παρέμεινε δικαιολογημένα συγκρατημένη καθώς τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο σε ένα τέτοιου είδους εγχείρημα, ειδικά όταν χρησιμοποιείται τεχνολογία που δεν έχει δοκιμαστεί ξανά. «Οι πιθανότητες να πετύχει η αποστολή είναι πραγματικά 50-50», είχε δηλώσει ο Θόρντον στο CNN λίγο πριν από την εκτόξευση.

Εγχείρημα διαρκείας

Το «Peregrine 1» δεν κατασκευάστηκε για να ταξιδεύει γρήγορα. Εάν τα προβλήματα ξεπεραστούν αναμένεται να προσεγγίσει τη σεληνιακή επιφάνεια στις 23 Φεβρουαρίου. Εκεί θα συλλέξει μέσω των ρομποτικών ρόβερ πετρώματα, θα πραγματοποιήσει μετρήσεις ραδιενέργειας και θα συλλέξει πληροφορίες για τα μόρια νερού που έχουν επιβεβαιωθεί εδώ και χρόνια ότι υπάρχουν στο σεληνιακό υπέδαφος. Στο σκάφος βρίσκεται επίσης και ο πρώτος διαστημικός επιστημονικός εξοπλισμός κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου στη Λατινική Αμερική, η οποία φιλοδοξεί να στείλει για πρώτη φορά στην ιστορία της μία δική της παραγωγή στο Διάστημα.

Αν και οι ανακαλύψεις δεν αναμένεται να αποδειχθούν επαναστατικές για την επιστήμη, η πιθανή επιτυχία θα είναι ένα ιστορικό πρώτο κεφάλαιο για την ιδιωτική πρωτοβουλία στα διαστημικά ταξίδια, ζήτημα που απασχολεί εδώ και χρόνια τους επιχειρηματίες. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Τζον Θόρντον, «το ζήτημα δεν είναι τόσο να πετύχει η αποστολή. Περισσότερη σημασία έχει να πετύχει η βιομηχανία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή