Αζερμπαϊτζάν: Συνελήφθη Γάλλος υπήκοος ως ύποπτος για κατασκοπεία

Αζερμπαϊτζάν: Συνελήφθη Γάλλος υπήκοος ως ύποπτος για κατασκοπεία

Κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση μεταξύ των δύο χωρών με φόντο τις πωλήσεις γαλλικών όπλων στην Αρμενία

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας Γάλλος υπήκοος συνελήφθη από τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν ως ύποπτος για κατασκοπεία. Η εξέλιξη γίνεται σε μια περίοδο διπλωματικής έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες με αφορμή την πώληση γαλλικών όπλων στην Αρμενία.

«Ο Μάρτιν Ράιαν συνελήφθη στις 4 Δεκεμβρίου ως ύποπτος για τη διάπραξη πράξεων κατασκοπείας», δήλωσε η πρέσβειρα του Αζερμπαϊτζάν στο Παρίσι, Λέιλα Αμπντουλάγιεβα. Οι αζέρικες δικαστικές αρχές «διέταξαν την κράτησή του για ένα διάστημα τεσσάρων μηνών», πρόσθεσε η πρέσβειρα τονίζοντας ότι η γαλλική πρεσβεία στο Μπακού ενημερώθηκε «αμέσως μετά τη σύλληψή του».

Μετά την αζέρικη επίθεση και κατάληψη της αυτόνομης περιοχής Ναγκόρνο Καραμπάχ, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι θα πουλήσει συστήματα αεράμυνας στην Αρμενία. Το γεγονός αυτό έχει κλιμακώσει την ένταση μεταξύ Παρισιού και Μπακού. 

Τον Δεκέμβριο, το Αζερμπαϊτζάν απέλασε δύο Γάλλους διπλωμάτες για «συμπεριφορά που δεν συνάδει με τη διπλωματική τους ιδιότητα». Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανταπέδωσε απελαύνοντας δύο διπλωμάτες του Αζερμπαϊτζάν μια ημέρα αργότερα και δήλωσε ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς».

Με πληροφορίες από Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή