Παρέλαση Σέρβων εθνικιστών στη Βοσνία

Παρέλαση Σέρβων εθνικιστών στη Βοσνία

Γιόρτασαν την επέτειο της 9ης Ιανουαρίου στα αποσχιστικά βοσνιακά εδάφη, παρά τις προειδοποιήσεις ΗΠΑ και Ε.Ε.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις προειδοποιήσεις εκ μέρους της βοσνιακής κυβέρνησης και των δυτικών συμμάχων της, ο εορτασμός της Ημέρας της Σερβικής Δημοκρατίας στα αποσχιστικά βοσνιακά εδάφη, που κατοικούνται κυρίως από Σέρβους πολίτες, τελέστηκε χθες κανονικά με παρέλαση παραστρατιωτικών ομάδων. Οι Σέρβοι εθνικιστές που κατοικούν στα εδάφη της ημιαυτόνομης «Ρεπουμπλίκα Σέρπσκα» γιορτάζουν την 9η Ιανουαρίου ως την ημέρα κατά την οποία η οντότητα διεκδίκησε την ανεξαρτησία της από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το 1992, και την ένωσή της με τη Γιουγκοσλαβία. Το γεγονός είχε τότε οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο και σε μια εκστρατεία εθνοκάθαρσης εις βάρος μουσουλμάνων και Κροατών, με συνολικά πάνω από 100.000 νεκρούς.

Οι Βρυξέλλες αντέδρασαν έντονα ήδη από το άκουσμα των προετοιμασιών του εορτασμού, που έχει κριθεί πολλάκις παράνομος. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ε.Ε., Πίτερ Στάνο, τόνισε ότι «το ευρωπαϊκό μπλοκ στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ως ενιαίου κράτους και καταδικάζει κάθε διχαστική δράση ή ρητορική. Σύμφωνα με το Associated Press, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν χθες πως όσοι τελικά γιόρτασαν την Ημέρα της Σερβικής Δημοκρατίας διαπράττουν εγκληματική πράξη, ενώ η πρεσβεία της χώρας στο Σεράγεβο ζήτησε από τις βοσνιακές αρχές να προβούν σε έρευνες για οποιαδήποτε παραβίαση του νόμου προκύψει.

Τη Δευτέρα, παραμονή της επετείου, δύο αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη τύπου F-16 πέταξαν πάνω από τον ουρανό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ως ένδειξη υποστήριξης της χώρας.

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε χλευάζοντας την πρωτοβουλία ότι «είναι κρίμα που τα F-16 δεν πέταξαν την ημέρα της επετείου καθώς θα ταίριαζαν στην παρέλασή μας». Ωστόσο, χθες το βράδυ, όξυνε τον τόνο του και απευθυνόμενος προς την πρεσβεία των ΗΠΑ κήρυξε τον Αμερικανό πρέσβη Μάικλ Μέρφι ανεπιθύμητο στα εδάφη της Δημοκρατίας ύστερα από τις δηλώσεις του περί ανάγκης παρέμβασης των Αρχών και έρευνας για τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις.

Την Κυριακή, δύο Σέρβοι συνελήφθησαν επειδή άνοιξαν πυρ με κυνηγετικά όπλα καθώς περνούσαν μπροστά από μια κοινότητα Βοσνίων στη Σρεμπρένιτσα, τόπο σφαγής πάνω από 8.000 κυρίως Βοσνίων ανδρών και αγοριών το 1995, πράξη η οποία κρίθηκε ως γενοκτονία από το δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου της Χάγης. Οι άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι τη Δευτέρα έπειτα από διαμαρτυρίες των Σέρβων υπό την ηγεσία ορθόδοξων κληρικών και του Σέρβου δημάρχου της Σρεμπρένιτσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή