Πόλεμος στη Γάζα: Οι Ισραηλινοί συζητούν σχέδιο εκεχειρίας που πρότεινε το Κατάρ

Πόλεμος στη Γάζα: Οι Ισραηλινοί συζητούν σχέδιο εκεχειρίας που πρότεινε το Κατάρ

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδριάζει σήμερα εντός έδρας, ενώ αντιπροσωπεία Ισραηλινών έχει μεταβεί στην Αίγυπτο για συνομιλίες. Επαφές στον άξονα Ισραήλ – Κατάρ – Αιγύπτου, με στόχο την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και την εκτόνωση της έντασης

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδριάζει σήμερα εντός έδρας, ενώ αντιπροσωπεία Ισραηλινών έχει μεταβεί στην Αίγυπτο για συνομιλίες. Κεντρικό θέμα στην ατζέντα: τα σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και συνακόλουθα στην εκτόνωση της έντασης στη Γάζα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν ισραηλινά μίντια (Channel), η πλευρά του Κατάρ –που συνομιλεί, ως διαμεσολαβητής, με το Ισραήλ αλλά και με τη Χαμάς– έχει καταθέσει πρόταση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκτόνωση της πολεμικής έντασης στη Γάζα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, με βάση το εν λόγω σχέδιο οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ θα αποσυρθούν σταδιακά από τον παράκτιο παλαιστινιακό θύλακα και οι μαχητές της Χαμάς θα απελευθερώσουν, επίσης σταδιακά, όλους τους Ισραηλινούς που κρατούν ομήρους. Παράλληλα, δε, με βάση την ίδια πρόταση, όλα τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς θα εξοριστούν από τη Λωρίδα της Γάζας.  

Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές στα ισραηλινά ΜΜΕ (Haaretz, Times of Israel), η πρόταση του Κατάρ πρόκειται μάλιστα να συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση που θα έχει σήμερα το βράδυ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ.

Αντιπροσωπεία Ισραηλινών έχει ωστόσο παράλληλα μεταβεί και στο Κάιρο της Αιγύπτου, για συνομιλίες με θέμα την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς.

Ισραηλινή αντιπροσωπεία προσγειώθηκε στο Κάιρο, σήμερα, για να πάρει μέρος σε έναν νέο γύρο συνομιλιών με την Αίγυπτο σχετικά με μια πιθανή ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους φυλακισμένους, δήλωσε Αιγύπτιος αξιωματούχος.

Με πληροφορίες από Haaretz, Times of Israel

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή