Γερμανία: Μετά τα μπλόκα αγροτών, οι απεργίες των τρένων

Γερμανία: Μετά τα μπλόκα αγροτών, οι απεργίες των τρένων

Εντείνονται οι πιέσεις στην κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τους Γερμανούς αγρότες που παραμένουν στους δρόμους σε πολλά γερμανικά κρατίδια εντείνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση, σειρά έχει από σήμερα το ισχυρό Συνδικάτο των Γερμανών Μηχανοδηγών, το οποίο πατά κυριολεκτικά «στοπ» στα τρένα σε όλη τη Γερμανία, εντείνοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις του. 

Υστερα από απόφαση Εργατοδικείου στο κρατίδιο της Εσσης που κρίνει νόμιμη την απεργία, από το βράδυ της Τρίτης προς την Τετάρτη και μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής γύρω στις 18:00 ώρα Γερμανίας παραλύουν όλα τα δρομολόγια σε τρένα μεγάλων αποστάσεων, τοπικά τρένα, προαστιακούς και εμπορικές αμαξοστοιχίες, με λίγες μόνο εξαιρέσεις. Σήμερα Τετάρτη, ο Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός του Βερολίνου έμοιαζε με έρημο τοπίο και μάλιστα στις ώρες αιχμής, με ελάχιστα μόνο τοπικά δρομολόγια να διενεργούνται με καθυστερήσεις.

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις του Συνδικάτου των Μηχανοδηγών με τη διοίκηση των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (Deutsche Bahn) βρίσκονται εδώ και μήνες σε τέλμα. Οι μηχανοδηγοί ζητούν μειωμένο ωράριο εργασίας από τις 38 στις 35 ώρες, αύξηση του μηνιαίου μισθού κατά 555 ευρώ, εφάπαξ επίδομα πληθωρισμού αλλά και πιο ελκυστικές συνθήκες εργασίας για προσέλκυση νέων εργαζομένων.

Η πλευρά της εργοδοσίας απορρίπτει το αίτημα για μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας, όπως τίθεται από το Συνδικάτο Μηχανοδηγών και προς το παρόν εμφανίζεται ανένδοτη. Κάθε εναλλακτική πρόταση που θέτει προς συζήτηση π.χ. μειωμένο ωράριο με μειωμένες όμως αποδοχές απορρίπτεται από τους εργαζομένους.

Υπό μεγάλη πίεση η γερμανική κυβέρνηση

Από την πλευρά του, ο Φιλελεύθερος υπ. Μεταφορών Φόλκερ Βίκινγκ καλεί τις δυο πλευρές να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και ο εκπρόσωπος των Πράσινων για θέματα Μεταφορών και μέλος του εποπτικού συμβουλίου των Γερμανικών Σιδηροδρόμων, Στέφαν Γκελμπχάαρ κάνει λόγο για μια λύση που θα πρέπει να επιτευχθεί προς όφελος όλων, με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των επιβατών.  

Την ίδια ώρα η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση για τις σχεδιαζόμενες περικοπές σε πολλούς καίριους τομείς το 2024, με το υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάζει σε βαρύ κλίμα. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, δύο στους τρεις Γερμανούς επιθυμούν αλλαγή στην καγκελαρία, κρίνοντας ακατάλληλο τον Σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς.

Πριν από λίγες μέρες σε άλλη δημοσκόπηση για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ARD, είχε γίνει σαφής εκ νέου η αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών προς τα πεπραγμένα της γερμανικής τρικομματικής κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων, με το 82% να δηλώνει λίγο ή καθόλου ευχαριστημένο. Οσο για τα κόμματα που συγκυβερνούν, καταγράφουν δημοσκοπικό ναδίρ, την ώρα που η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία «καλπάζει» τόσο σε ομοσπονδιακό επίπεδο, όπου παραμένει σταθερά δεύτερο κόμμα 21-22%, όσο και σε αρκετά κρατίδια, σε ορισμένα εκ των οποίων αγγίζει πρωτοφανή ποσοστά της τάξης του 37%.

Πηγή: DW

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή