Με «δάνεια» από την Ακροδεξιά το ξεκίνημα του νέου Γάλλου πρωθυπουργού

Με «δάνεια» από την Ακροδεξιά το ξεκίνημα του νέου Γάλλου πρωθυπουργού

Ο Ατάλ επισκέφθηκε χθες, Τετάρτη, αστυνομικό τμήμα, σε μία κίνηση που σηματοδοτεί τις προσπάθειες της ανανεωμένης κυβέρνησης Μακρόν, υπό τον νέο πρωθυπουργό, να αντιμετωπίσει την άνοδο της Ακροδεξιάς στη Γαλλία

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, έστειλε ισχυρό μήνυμα για τον νόμο και την τάξη κατά την πρώτη ημέρα της θητείας του, επισκεπτόμενος αστυνομικό τμήμα και υποσχόμενος να προσφέρει ασφάλεια στους «υπεύθυνους Γάλλους εργαζομένους», οι οποίοι, όπως είπε, θέλουν ηρεμία.

«Δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς την αστυνομία μας», δήλωσε ο Ατάλ χθες έξω από αστυνομικό τμήμα, δίνοντας τον τόνο στις προσπάθειές του να αντιμετωπίσει την άνοδο της Ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν.

Ο Ατάλ δήλωσε: «Οι Γάλλοι περιμένουν από εμάς να συνεχίσουμε τη συνολική μας προσπάθεια για την ασφάλειά τους… Σε όλη τη Γαλλία οι άνθρωποι επιδιώκουν την τάξη και την ηρεμία».

Οι οικογένειες έχουν ρόλο να διαδραματίσουν, ανέφερε. «Δεν βλέπω μία κοινωνία χωρίς τάξη και κανόνες» πρόσθεσε.

Ο 34χρονος Ατάλ, ο νεότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας, γνώστης της πολιτικής επικοινωνίας και πρώην υπουργός Παιδείας, διορίστηκε αυτή την εβδομάδα από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο κεντρώος πρόεδρος επιδιώκει να αναζωογονήσει τη δεύτερη θητεία του και να περιορίσει τα πιθανά κέρδη του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Παραμένει ο σκληροπυρηνικός Νταρμανέν

Την έμφαση που δίνει ο νέος πρωθυπουργός «στη δημοκρατική τάξη» και «στο δικαίωμα στην ειρηνική ζωή» υπογραμμίζει η γαλλική εφημερίδα Monde σε ανάλυσή της σήμερα Πέμπτη, ενώ παράλληλα επισημαίνει τη διατήρηση του σκληροπυρηνικού Ζεράλντ Νταρμανέν στην κυβέρνηση.

Ο Ατάλ αναμένεται να διορίσει τα μέλη της νέας κυβέρνησης μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ωστόσο, ο Νταρμανέν, ο οποίος τον συνόδευσε στην επίσκεψή του στο αστυνομικό τμήμα, εκτός σοβαρού απροόπτου παραμένει στη θέση του ως υπουργός Εσωτερικών.

Οι πρώτες 24 ώρες του Ατάλ στην εξουσία δείχνουν το πώς ο νέος πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να προσελκύσει ψηφοφόρους που έχουν στραφεί προς την Ακρα Δεξιά ή απείχαν από τις εκλογές.

Προσπάθησε να δείξει εκτός από προσήλωση στην τάξη και στον νόμο και προθυμία να ακούσει πιο προσεκτικά και με μεγαλύτερη ευαισθησία τους εργαζομένους χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα.

Δανειζόμενος την ιδέα από την επιτυχημένη προεκλογική εκστρατεία του Νικολά Σαρκοζί το 2007, ο Ατάλ χαιρέτισε την Τρίτη τους εργαζομένους που βλέπουν την καθημερινή τους ζωή ως αγώνα και απευθύνθηκε στους σκληρά εργαζόμενους, αλλά συχνά χαμηλόμισθους, Γάλλους που «ξυπνούν νωρίς».

Ο διορισμός του ερμηνεύτηκε από τους αναλυτές στη Γαλλίας ως ένας τρόπος να ανακτήσει ο Μακρόν τη δυναμική του και ταυτόχρονα να διευρύνει την απήχησή του πέρα από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του, οι οποίοι τείνουν να είναι κυρίως υψηλότερου εισοδήματος και συνταξιούχοι.

Δάνεια από το «ακροδεξιό μανιφέστο»

Ο Ατάλ ως υπουργός Παιδείας υιοθέτησε πολιτικές που ερμηνεύτηκαν ως άνοιγμα προς τα δεξιά και οι οποίες, σύμφωνα με τον Εθνικό Συναγερμό, βασίστηκαν σε ιδέες από το ακροδεξιό μανιφέστο τους.

Μεταξύ άλλων, πρότεινε την εισαγωγή στολών στα σχολεία, ενώ απαγόρευσε στις μαθήτριες να φορούν αμπάγια (φαρδύ και μακρύ παραδοσιακό γυναικείο μουσουλμανικό ένδυμα).

Ως υπουργός Προϋπολογισμού έσπευσε επίσης να αντιμετωπίσει τα επιχειρήματα της Ακροδεξιάς ότι τα έσοδα από την υψηλή φορολογία δεν δαπανώνται σωστά. Ηγήθηκε προσπάθειας να εξηγήσει στους ψηφοφόρους πώς δαπανώνται τα χρήματά τους.

Η εκτεταμένη δημόσια δυσαρέσκεια για το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και η αμφισβητούμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος πέρυσι έχουν πλήξει σοβαρά την εικόνα του Μακρόν.

Καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις ενόψει των ευρωεκλογών, το κεντρώο κόμμα βρίσκεται πίσω από το κόμμα της Λεπέν, στη δεύτερη θέση.

Ο Ατάλ εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες ως ένας από τους πλέον δημοφιλείς πολιτικούς της Γαλλίας

«Ο Ατάλ κάνει τον Μακρόν να φαίνεται γέρος» τονίζει η Figaro σε ανάλυσή της, επισημαίνοντας τις ισορροπίες μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς και ανδρών και γυναικών στη νέα κυβέρνηση που αναμένεται να σχηματίσει ο Μακρόν.

«Ολες αυτές οι λεπτομέρειες έχουν σημασία, αλλά μικρή ενόψει των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που πρέπει να αντιμετωπιστούν», υπογραμμίζεται στο κεντρικό άρθρο της γαλλικής εφημερίδας.

Με πληροφορίες από Figaro, Monde, Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή