Ο Ρουμάνος πρόεδρος φέρεται να θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Ρουμάνος πρόεδρος φέρεται να θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Κλάους Γιοχάνις σκοπεύει να διεκδικήσει τη θέση του Σαρλ Μισέλ που θα παραιτηθεί τον Ιούνιο

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις σκοπεύει να διεκδικήσει τη θέση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεδομένου ότι ο σημερινός πρόεδρος Σαρλ Μισέλ θα παραιτηθεί τον Ιούνιο, όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η προεδρική θητεία του Γιοχάνις εκπνέει στα τέλη του 2024 και δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία. Ωστόσο, οι πιθανότητές του να γίνει επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενδέχεται να μειωθούν εάν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραμείνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς ανήκουν και οι δύο στο κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Νωρίτερα, το Politico ανέφερε ότι η πρόωρη παραίτηση του Μισέλ από τη θέση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συμμετάσχει στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να δώσει την προεδρία του συμβουλίου των Ευρωπαίων ηγετών κρατών και κυβερνήσεων στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν, καθώς η Ουγγαρία θα ηγηθεί του Συμβουλίου της Ε.Ε. από 1ης Ιουλίου έως 31 Δεκεμβρίου.

Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ εξετάζονται ως υποψήφιοι για τη θέση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Μισέλ επιβεβαίωσε στα βελγικά μέσα ενημέρωσης στις 6 Ιανουαρίου ότι θα ηγηθεί της λίστας του φιλελεύθερου γαλλόφωνου βελγικού κόμματός του, του Μεταρρυθμιστικού Κινήματος, στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η απόφαση αυτή προκλήθηκε τόσο από τα έντονα εκλογικά προβλήματα του κόμματος και τη λήξη της θητείας του, όσο και από την ανάγκη να βρει μια νέα θέση στην πολιτική για να συνεχίσει την καριέρα του.

Πηγή: Bloomberg, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή