Λετονός ΥΠΕΞ: Ο επόμενος γ.γ. του ΝΑΤΟ να προέλθει από χώρα που δίνει πάνω από 2% του ΑΕΠ στην άμυνα

Λετονός ΥΠΕΞ: Ο επόμενος γ.γ. του ΝΑΤΟ να προέλθει από χώρα που δίνει πάνω από 2% του ΑΕΠ στην άμυνα

Ο Λετονός ΥΠΕΞ Κρισιάνις Κάρινς μπαίνει δυναμικά στην κούρσα για τη διαδοχή του Γενς Στόλτενμπεργκ

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 59χρονος Κρισιάνις Κάρινς, πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, μπαίνει δυναμικά στην κούρσα για τη διαδοχή του Νορβηγού Γενς Στόλτενμπεργκ, υποστηρίζοντας ότι ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προέλθει από χώρα-μέλος της Συμμαχίας οι αμυντικές δαπάνες της οποίας ξεπερνούν τον νατοϊκό στόχο του 2% επί του ΑΕΠ.

Η Λετονία θα επενδύσει «περίπου το 2,4% του ΑΕΠ στην άμυνά της φέτος» και «οδεύει προς το 3% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια», δήλωσε ο –γεννημένος στις ΗΠΑ– Κάρινς, μιλώντας στο Politico.

Η θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ στο τιμόνι της Συμμαχίας έχει παραταθεί ως τον Οκτώβριο του 2024 και είναι ήδη αρκετοί εκείνοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη θέση.

Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Κρισιάνις Κάρινς, η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας και ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε έχουν δείξει ότι θα ήθελαν να διαδεχθούν τον Στόλτενμπεργκ στο τιμόνι της Συμμαχίας.

Συγκεκριμένα ο Ρούτε θα μπορούσε να θεωρηθεί φαβορί για τη θέση… αλλά πολλοί υπογραμμίζουν με νόημα ότι η Ολλανδία δεν έχει «πιάσει» τον στόχο του 2% στον οποίο αναφέρθηκε ο Λετονός ΥΠΕΞ.

Με πληροφορίες από Politico

     

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή