O Λευκός Οίκος ζητά από το Ιράν την απελευθέρωση του ελληνόκτητου τάνκερ

O Λευκός Οίκος ζητά από το Ιράν την απελευθέρωση του ελληνόκτητου τάνκερ

«Δεν υπάρχει καμιά απολύτως δικαιολογία, καμιά απολύτως. Πρέπει να το αφήσουν να φύγει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την κατάληψη από το Ιράν του ελληνικών συμφερόντων πετρελαιοφόρου, στα ανοικτά των ακτών του Ομάν, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του πλοίου και του πληρώματός του, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος.

«Δεν υπάρχει καμιά απολύτως δικαιολογία, καμιά απολύτως. Πρέπει να το αφήσουν να φύγει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους.

«Οι ενέργειες του Ιράν είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και απειλούν τη θαλάσσια ασφάλεια και σταθερότητα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διοικητής του Πέμπτου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ αντιναύαρχος Μπραντ Κούπερ.

Υπενθυμίζεται πως το δεξαμενόπλοιο «St Nikolas» με σημαία Νήσων Μάρσαλ κατελήφθη από ένοπλους, καθώς έπλεε κοντά στην πόλη Σοχάρ του Ομάν. Το σύστημα εντοπισμού AIS του απενεργοποιήθηκε καθώς βρισκόταν κοντά στο ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ-ε-Τζασκ.

«Το πολεμικό ναυτικό του Ιράν ανακοίνωσε την κατάσχεση ενός αμερικανικού πετρελαιοφόρου στον Κόλπο του Ομάν με δικαστική εντολή», ανέφεραν νωρίτερα τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το πλοίο ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation, η οποία εδρεύει στην Αθήνα. Σύμφωνα με την εταιρεία, η επαφή με το δεξαμενόπλοιο «St. Nikolas» χάθηκε περίπου στις 06:30 ώρα Αθήνας. Το σκάφος είναι επανδρωμένο με συνολικά 19 μέλη πλήρωμα, 18 υπήκοους Φιλιππίνων και έναν Ελληνα.

Το πλοίο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στην Μπάσρα του Ιράκ φορτίο περίπου 145.000 τόνων αργού πετρελαίου με προορισμό την Αλιάγκα της Τουρκίας, μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή