Το Ισραήλ υπερασπίζεται στο Διεθνές Δικαστήριο τον πόλεμό του κατά της Χαμάς

Το Ισραήλ υπερασπίζεται στο Διεθνές Δικαστήριο τον πόλεμό του κατά της Χαμάς

Το Ισραήλ απορρίπτει τις κατηγορίες εναντίον του ως αβάσιμες και ισχυρίζεται ότι η Νότια Αφρική ενεργεί ως φερέφωνο της Χαμάς

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ κάλεσε την Παρασκευή το Διεθνές Δικαστήριο να απορρίψει το αίτημα της Νότιας Αφρικής για άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής εκστρατείας του στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το αίτημα θα πρέπει να απορριφθεί για αυτό που είναι, μία συκοφαντική δυσφήμιση», δήλωσε ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Ταλ Μπέκερ, στο Διεθνές Δικαστήριο κατά τη δεύτερη ημέρα των ακροάσεων στην υπόθεση που έχει καταθέσει η Νότια Αφρική.

Χώρα – «φερέφωνο» της Χαμάς

Η Νότια Αφρική κατηγορεί το Ισραήλ για πράξεις που ισοδυναμούν με γενοκτονία στην επίθεσή του εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Το Ισραήλ απορρίπτει τις κατηγορίες ως αβάσιμες και ανακοίνωσε ότι η Νότια Αφρική ενεργεί ως φερέφωνο της Χαμάς. Ισχυρίζεται ότι ο στρατός του στοχεύει της Χαμάς και όχι Παλαιστίνιους πολίτες.

O Μπέκερ έκανε λόγο για «βαθιά διαστρεβλωμένη εικόνα» που παρουσιάζει η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι τα επιχειρήματα του προσφεύγοντος «μόλις και μετά βίας διακρίνονται» από τη ρητορική της Χαμάς.

Πρόσθεσε ότι το αίτημα να ζητηθεί από το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του κατά της Χαμάς αποτελεί «ασυνείδητο αίτημα» και ότι η Νότια Αφρική «προσπαθεί να ματαιώσει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Περιέγραψε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς και άλλους ενόπλους παραθέτοντας λεπτομέρειες σχετικά με βιασμό και ακρωτηριασμό.

Ο Μπέκερ τόνισε ότι οι αναφορές σε τέτοιες λεπτομέρειες δεν αποσκοπούν στο να απαλλαγεί το Ισραήλ από την ευθύνη του να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο. Τόνισε, ωστόσο, ότι «είναι αδύνατο να κατανοήσει κάποιος την ένοπλη σύγκρουση στη Γάζα χωρίς να εκτιμήσει τη φύση της απειλής» που αντιμετωπίζει το Ισραήλ.

Κυρώσεις και βέτο 

Αν και οι διαπιστώσεις του δικαστηρίου θεωρούνται δεσμευτικές, δεν είναι σαφές αν το Ισραήλ θα εναρμονιζόταν με οποιαδήποτε εντολή να σταματήσει τις μάχες.

Εάν δεν το έπραττε, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις του ΟΗΕ, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν με βέτο να εμποδίσουν απόφαση για επιβολή τους.

«Πρόθεση γενοκτονίας»

«Η κλίμακα της καταστροφής στη Γάζα, η στόχευση σπιτιών και αμάχων, ο πόλεμος που είναι πόλεμος κατά των παιδιών, όλα καθιστούν σαφές ότι η πρόθεση γενοκτονίας είναι και κατανοητή και έχει γίνει πράξη. Η διατυπωμένη πρόθεση είναι η καταστροφή της ζωής των Παλαιστινίων», υποστήριξε δικηγόρος της Ν. Αφρικής κατά την εναρκτήρια αγόρευση χθες Πέμπτη.

Το «χαρακτηριστικό γνώρισμα» της υπόθεσης ήταν «η επανάληψη γενοκτονικού λόγου σε όλους τους τομείς του κράτους στο Ισραήλ», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters, AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή