Μονόλογος Τραμπ στη δίκη

Aντεγκλήσεις και καταγγελίες ιδεολογικής σταυροφορίας στην αίθουσα

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη η δίκη του τέως πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον της αστικής δικαιοσύνης για απάτη που προέκυψε από τη σκόπιμη υπερτίμηση των ακινήτων του και άλλων περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να τύχει ευνοϊκών όρων δανειοδότησης.

Παρότι η διαδικασία κυλούσε κανονικά, ο Τραμπ έλαβε την άδεια να διακόψει τη ροή της δίκης λίγο πριν από το μεσημεριανό γεύμα για να εκφωνήσει μονόλογο, στον οποίο κατηγόρησε τον πρόεδρο του δικαστηρίου και τη γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, για την αγωγή εναντίον του και για το πρόστιμο των 370 εκατ. δολαρίων που έχει ζητήσει η εισαγγελία.

«Κύριε πρόεδρε, κοιτάξτε με, δεν έκανα κάτι παράνομο. Θα έπρεπε να με πληρώσουν για όσα υφίσταμαι», είπε μεταξύ άλλων ο Τραμπ στον μονόλογο διάρκειας έξι λεπτών.

Η δίκη που ξεκίνησε πριν από σχεδόν τρεις μήνες, προέκυψε από αγωγή της Τζέιμς το 2022 κατά του Τραμπ, του ομίλου επιχειρήσεων και των ενήλικων παιδιών του για κατάθεση ψευδών οικονομικών στοιχείων μεταξύ 2011 και 2021. Ο Τραμπ επιμένει ότι δεν έπραξε κάτι το επιλήψιμο και ότι ουδείς εξαπατήθηκε, ενώ κατηγορεί τη Δημοκρατική Τζέιμς για πολιτική εκστρατεία εναντίον του. Το πρωί της Πέμπτης, άγνωστος τηλεφώνησε και προειδοποίησε για τοποθέτηση βόμβας στην κατοικία του προέδρου της έδρας, δικαστή Ενγκορον, χωρίς η αστυνομία να εντοπίσει κάτι ύποπτο ύστερα από έρευνα.

Ο δικαστής Ενγκορον αναμένεται να αποφασίσει το ύψος του προστίμου και τις κυρώσεις κατά του ομίλου του τέως προέδρου για απάτη.

Η υπόθεση έχει αγγίξει ευαίσθητη χορδή του Τραμπ, ο οποίος έχτισε τη φήμη του πάνω στην εικόνα της επιχειρηματικής αυθεντίας. Ο τέως πρόεδρος παρέστη πολλές φορές στη δίκη, παρότι δεν όφειλε, για να επικρίνει την Τζέιμς σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στον διάδρομο του δικαστικού μεγάρου.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Αρθουρ Ενγκορον, έχει ήδη αποφασίσει ότι ο Τραμπ και η εταιρεία του διέπραξαν απάτη, ενώ μένει να αποφανθεί για το ύψος του προστίμου. Η Τζέιμς ζητάει πρόστιμο 370 εκατ. δολαρίων και τον διά βίου αποκλεισμό του Τραμπ και των παιδιών του από την επιχειρηματική ζωή της Νέας Υόρκης. Εχει επίσης ζητήσει τον διορισμό ανεξάρτητου ορκωτού λογιστή για τον έλεγχο του ομίλου Τραμπ και την αυστηρή περιστολή της δανειοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων του τέως πρόεδρου. Κατά τη διάρκεια του μονολόγου του, ο Τραμπ άρχισε να κατηγορεί την Τζέιμς: «Αυτό που γίνεται εδώ είναι απάτη εις βάρος μου. Δεν είναι δυνατόν να μη με αφήνετε να μιλήσω για την ιδεολογική διάσταση της αγωγής. Είναι το 100% της υπόθεσης». Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα του Τραμπ, ο δικαστής Ενγκορον είπε απευθυνόμενος στην υπερασπιστική ομάδα του τέως προέδρου: «Σας παρακαλώ να ελέγξετε τον πελάτη σας». Αντί να υπακούσει, ο Τραμπ συνέχισε ακάθεκτος: «Ξέρω ότι σας είναι πληκτικό. Εχετε τα δικά σας κίνητρα. Δεν αντέχετε να με ακούτε ούτε λεπτό».

Στην τελική του αγόρευση, ο συνήγορος του Τραμπ, Κρίστοφερ Κιζ, είπε ότι η Τζέιμς κινείται με ιδεολογικά κίνητρα και ότι καμία από τις εμπλεκόμενες τράπεζες δεν έχει καταθέσει αγωγή κατά του πελάτη του για τα δάνεια. «Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε στην εισαγγελέα να καταδικάζει μία επιχείρηση στη θανατική ποινή», τόνισε ο Κιζ.

Αμερικανοί νομικοί αμφισβητούν τη σοφία της υπεράσπισης του Τραμπ. Ο πρώην εισαγγελέας στη Νέα Υόρκη, Φρανκ Κόλμαν, λέει: «Ακόμη και όταν έχεις έναν πελάτη που θέλει να καταθέσει και εσύ ως συνήγορός του θεωρείς ότι αυτό είναι κακή ιδέα και θα βλάψει την υπεράσπισή του, δεν αφήνεις ποτέ τον πελάτη αυτόν να κραυγάζει στους διαδρόμους, μπροστά σε κάμερες, υβρίζοντας και απειλώντας δικαστικούς λειτουργούς και συλλήβδην το δικαστικό σύστημα».

Προκριματικές με χιονοθύελλα

Το πρόγραμμα των υποψηφίων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ενόψει των προκριματικών εκλογών στην Αϊόβα τη Δευτέρα ανέτρεψε η καταιγίδα που πλήττει τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, με την πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, να ακυρώνει προγραμματισμένη για χθες ομιλία της στην πολιτεία και τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ντε Σάντις να ανακοινώνει την ακύρωση δύο εμφανίσεών του. Οι δημοσκοπήσεις στην κρίσιμη πολιτεία εμφανίζουν τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να απολαμβάνει μεγάλο προβάδισμα έναντι της Χέιλι, η οποία κατάφερε όμως να ξεπεράσει τον Ντε Σάντις. Ανάλυση σφυγμομετρήσεων από τη μη κερδοσκοπική RealClearPolling εμφανίζει τον Τραμπ να εξασφαλίζει ποσοστό 52% στις προκριματικές της Αϊόβα, με τη Χέιλι να ακολουθεί με 17,1% και τον Ντε Σάντις με 15,4%. Οι πολικές θερμοκρασίες στην πολιτεία προσθέτουν, ωστόσο, έναν επιπλέον παράγοντα αβεβαιότητας, με πολλούς ψηφοφόρους να επιλέγουν τη βολή της κατοικίας τους από μια επικίνδυνη μετακίνηση στους παγωμένους δρόμους. Ωφελημένος στην περίπτωση αυτή θα είναι ο Ντε Σάντις χάρη στην οργανωμένη και συστηματική εκστρατεία του στην Αϊόβα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή