Γερμανία: Προς εξαίρεση η ομοιοπαθητική από τις ασφαλιστικές δαπάνες

Γερμανία: Προς εξαίρεση η ομοιοπαθητική από τις ασφαλιστικές δαπάνες

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «υπηρεσίες οι οποίες δεν έχουν ιατρικά αποδεδειγμένο αποτέλεσμα δεν μπορούν να χρηματοδοτούνται από τις εισφορές των ασφαλισμένων». Σύμφωνα με το Der Spiegel, από την περικοπή θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν περίπου 10 εκατ. ευρώ ετησίως

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή του να σταματήσει τη χρηματοδότηση ομοιοπαθητικών θεραπειών από τα ασφαλιστικά ταμεία ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Καρλ Λάουτερμπαχ, τονίζοντας ότι δεν βλέπει κανένα νόημα στη συγκεκριμένη παροχή.

«Η βάση της πολιτικής πρέπει να είναι τα επιστημονικά στοιχεία», δήλωσε ο κ. Λάουτερμπαχ, καθηγητής Επιδημιολογίας ο ίδιος, ενώ σε ανάρτησή του στο «Χ» σημείωσε ότι «η ομοιοπαθητική δεν έχει νόημα ως παροχή των ασφαλιστικών ταμείων». Πρόσθεσε ότι οι συγκεκριμένες θεραπείες δεν έχει αποδειχθεί ότι έχουν κάποιο αποτέλεσμα το οποίο να υπερβαίνει το αποτέλεσμα των «εικονικών» φαρμάκων (placebo).

Σε επιστολή του προς άλλα υπουργεία, ο υπουργός Υγείας τονίζει μεταξύ άλλων ότι «υπηρεσίες οι οποίες δεν έχουν ιατρικά αποδεδειγμένο αποτέλεσμα δεν μπορούν να χρηματοδοτούνται από τις εισφορές των ασφαλισμένων» και ενημερώνει για την πρόθεσή του να διαγράψει τα συγκεκριμένα σκευάσματα από τους καταλόγους των ταμείων «προκειμένου να αποφύγουμε περιττές δαπάνες».

Από την πλευρά των ιατρών ομοιοπαθητικής, η πρόεδρος της κεντρικής Ενωσής τους, Μιχαέλα Γκάιγκερ, δήλωσε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ότι η απόφαση θα αποτελέσει «μεγάλο πλήγμα και μεγάλη απώλεια». Σημείωσε ότι «είναι σημαντικό να διατίθεται ευρύ φάσμα θεραπειών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη προκειμένου να αποδίδεται δικαιοσύνη σε όλους τους ασθενείς».

Σύμφωνα με υπολογισμό του περιοδικού Der Spiegel, από αυτή την περικοπή θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν περίπου 10 εκατ. ευρώ ετησίως, αν και ο κ. Λάουτερμπαχ έχει μιλήσει για ποσό ύψους 20-50 εκατομμυρίων. «Δεν πρόκειται για τα χρήματα, αλλά είναι ζήτημα αρχής. Σύμφωνα με την επιστημονική γνώση, η ομοιοπαθητική δεν έχει κανένα ιατρικό όφελος και η βάση για το τι καλύπτεται πρέπει να είναι η επιστημονική άποψη. Ολα τα άλλα δεν γίνεται να πληρώνονται από τα ταμεία», διευκρίνισε ο υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT