Τουρκικές δυνάμεις: «Εξουδετέρωσαν» Κούρδους σε Ιράκ και Συρία

Τουρκικές δυνάμεις: «Εξουδετέρωσαν» Κούρδους σε Ιράκ και Συρία

Αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ πραγματοποίησε η Τουρκία, «εξουδετερώνοντας» 36 μέλη του PKK και καταστρέφοντας 29 στόχους. Οι στόχοι περιλάμβαναν σπηλιές, μπούνκερ, καταφύγια και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ πραγματοποίησε η Τουρκία, «εξουδετερώνοντας» 36 μέλη του PKK και καταστρέφοντας 29 στόχους, ως απάντση στο θάνατο Τούρκων στρατιωτών, όπως ανακοίνωσαν η Διεύθυνση Επικοινωνίας και το υπουργείο Αμυνας.

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ τη δημιουργία μιας “χώρας τρομοκρατών” στα νότια σύνορά της, με οποιοδήποτε πρόσχημα και για οποιονδήποτε λόγο και είναι βασική προτεραιότητά της να εξοντώσει μία δια παντός την απειλή της τρομοκρατίας από όπου κι αν αυτή προέρχεται», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που εξεδόθη μετά το έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο ασφαλείας που συγκάλεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Επικοινωνίας, «εξουδετερώθηκαν» συνολικά 45 «τρομοκράτες», 36 στο βόρειο Ιράκ και εννέα στη βόρεια Συρία. Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu σημειώνει πως οι τουρκικές αρχές χρησιμοποιούν τον όρο «εξουδετέρωση» όταν οι κούρδοι μαχητές παραδίδονται, σκοτώνονται ή συλλαμβάνονται.

Σε καταχώρισή του στην πλατφόρμα X, το υπουργείο Αμυνας αναφέρει πως αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στις περιφέρειες Χακούρκ, Μετίνα, Γκάρα και Καντίλ του βόρειου Ιράκ. Διευκρίνισε πως οι στόχοι περιλάμβαναν σπηλιές, μπούνκερ, καταφύγια και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Στην ανακοίνωση μετά το έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο, η Τουρκία κατηγορεί επίσης το ΡΚΚ ότι λειτουργεί «ως εργολάβος» για λογαριασμό ξένων δυνάμεων. «Οι πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες κατά των στρατευμάτων μας που επιχειρούν εκτός των συνόρων μας αποτελούν ένα ύπουλο μέρος των σεναρίων για την αναβίωση της οργάνωσης».

«Στο πλαίσιο του δικαιώματός μας στην αυτοάμυνα και των διμερών συμφωνιών, η κύρια προτεραιότητά μας είναι να εξαλείψουμε οριστικά όπου υπάρχει τρομοκρατική απειλή, στρατόπεδο, καταφύγιο, σχηματισμός, ανεξάρτητα από το ποιος κρύβεται από πίσω. Οι αχρείοι αποσχιστές που αναλαμβάνουν την υπεργολαβία των εχθρών της Τουρκίας θα πληρωσουν για κάθε σταγόνα αίματος που έχυσαν. Είμαστε αποφασισμένοι να δυσαρεστήσουμε τόσο αυτούς που λειτουργούν ως υποχείρια στις παγίδες που στήνονται για να εμποδίσουν τον στόχο του “Αιώνα της Τουρκίας”, όσο και αυτούς που κρατούν τα νήματά τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν αφού εννέα Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίσθηκαν την Παρασκευή, σε συγκρούσεις με το PKK στο βόρειο Ιράκ

Στην έκτακτη συνεδρίαση συμμετείχαν οι υπουργοί Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Μετίν Γκιουράκ, ο αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών «ΜΙΤ», Ιμπραχίμ Καλίν, και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Οι συγκρούσεις μεταξύ του τουρκικού στρατού και του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα. Στις 22 και 23 Δεκεμβρίου το τουρκικό υπουργείο Αμυνας είχε ανακοινώσει τον θάνατο 12 στρατιωτών και 20 μελών του ΡΚΚ, ενώ καθημερινά οι τουρκικές αρχές ανακοινώνουν στοχευμένες επιθέσεις του στρατού και της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ κατά Κούρδων ανταρτών σε βόρειο Ιράκ και βόρεια Συρία.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή