Ντ. Κάμερον: «Τα πλήγματα στους Χούθι ήταν απαραίτητα, αναλογικά και νόμιμα»

Ντ. Κάμερον: «Τα πλήγματα στους Χούθι ήταν απαραίτητα, αναλογικά και νόμιμα»

Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει έτοιμο να δράσει και πάλι εναντίον των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών, αν συνεχιστούν οι επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, προειδοποίησε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει έτοιμο να δράσει και πάλι εναντίον των Χούθι στην Υεμένη, αν συνεχιστούν οι επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, προειδοποίησε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον.

«Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: οι ενέργειες των Χούθι είναι επιλήψιμες και είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος (…) Θα υπερασπιζόμαστε πάντα την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Και κυρίως είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα λόγια μας έργα», διαβεβαίωσε ο υπουργός σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε την Κυριακή από τη Sunday Telegraph.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας υπογράμμισε πως «το να διατηρήσουμε ανοιχτές τις θαλάσσιες οδούς είναι ζωτικής σημασίας εθνικό συμφέρον», καθώς υπάρχει ο κίνδυνος οι τιμές να αυξηθούν «στη Βρετανία και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Το σχόλιό του απηχεί το ύφος του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προειδοποίησε πως «δεν θα διστάσει να διατάξει και άλλα μέτρα» εάν αυτό κριθεί απαραίτητο για να προστατευτεί το διεθνές εμπόριο.

Ενώ μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, τους τελευταίους μήνες η ένταση έχει αυξηθεί και στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους, οι Χούθι έχουν βάλει στόχο τη θαλάσσια κυκλοφορία.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν αμερικανικές και βρετανικές επιδρομές με στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών, οι οποίοι ελέγχουν εκτεταμένες περιοχές της Υεμένης, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για περιφερειακή κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Γάζα.

Χθες, Σάββατο, ο αμερικανικός στρατός κατάφερε νέο πλήγμα εναντίον «μιας εγκατάστασης ραντάρ» των ανταρτών της Υεμένης.

Αυτές οι στρατιωτικές ενέργειες «συνέβαλαν ώστε να μειωθούν οι δυνατότητες των Χούθι», δήλωσε ο Κάμερον, υπογραμμίζοντας ότι αυτά τα πλήγματα ήταν «απαραίτητα, αναλογικά και νόμιμα», καθώς και «πλήρως διαχωρισμένα» από τη σύγκρουση στη Γάζα.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας κατήγγειλε επίσης τον ρόλο που διαδραματίζει το Ιράν, δηλώνοντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τεχεράνη είναι «ο κακόβουλος παίκτης» πίσω από τους «ενδιάμεσους», που στην περιοχή είναι οι Χούθι ή η Χαμάς.

Ορισμένοι Βρετανοί βουλευτές εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι το κοινοβούλιο δεν είχε ενημερωθεί πριν από τα πλήγματα. Ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, πρόκειται να μιλήσει για το θέμα αυτό αύριο, Δευτέρα, ενώπιον των βουλευτών.

Ο επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, φαβορί στις δημοσκοπήσεις για την πρωθυπουργία στις επόμενες εκλογές, δήλωσε στο BBC πως θα υποστήριζε ενδεχόμενη συνέχιση των αεροπορικών πληγμάτων στην Υεμένη, «εφόσον είναι δικαιολογημένο να γίνουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT