Ο Φρειδερίκος είναι ο νέος βασιλιάς της Δανίας

Ο Φρειδερίκος είναι ο νέος βασιλιάς της Δανίας

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την Κυριακή τους δρόμους της Κοπεγχάγης για την ενθρόνιση του νέου βασιλιά, ο οποίος διαδέχεται τη μητέρα του, Μαργαρίτα Β'.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την Κυριακή τους δρόμους της Κοπεγχάγης για την ενθρόνιση του νέου βασιλιά της Δανίας, Φρειδερίκου Ι, ο οποίος διαδέχεται τη μητέρα του, Μαργαρίτα Β’.

Λίγο μετά τις 14:00 (15:00 ώρα Ελλάδας), η Μαργαρίτα Β’ υπέγραψε τη δήλωση παραίτησης, έγγραφο πρωτοφανές για τη σύγχρονη ιστορία αυτής της χιλιετούς μοναρχίας, καθιστώντας βασιλιά τον 55χρονο πρωτότοκο γιο της.

Επισημαίνεται πως η Δανία, μία από τις παλαιότερες μοναρχίες στον κόσμο, δεν έχει τελετή ενθρόνισης.

Η 83χρονη Μαργαρίτα αιφνιδίασε τη χώρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ανακοινώνοντας πως σχεδιάζει να γίνει η πρώτη Δανή μονάρχης που θα παραιτηθεί από τον θρόνο.

Η διαδοχή επισημοποιήθηκε μόλις η Μαργαρίτα υπέγραψε τη δήλωση παραίτησής της κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου της Επικρατείας στο κοινοβούλιο, ανακοινώθηκε από τα βασιλικά ανάκτορα.

Ο Φρειδερίκος είναι ο νέος βασιλιάς της Δανίας-1
Ο νεοανακηρυχθείς βασιλιάς της Δανίας Φρέντερικ και η βασίλισσα Μαρία (REUTERS/Wolfgang Rattay)

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν αντιπρόσωποι της κυβέρνησης, η Μαργαρίτα, ο Φρειδερίκος, η γεννημένη στην Αυστραλία 51χρονη σύζυγός του, Μέρι, που πλέον είναι βασίλισσα, και ο μεγαλύτερος γιος τους, ο 18χρονος Χριστιανός, που τώρα είναι ο νέος διάδοχος του θρόνου.

Περίπου μία ώρα μετά την υπογραφή της δήλωσης παραίτησης από τη Μαργαρίτα, η Δανή πρωθυπουργός, Μέτε Φρεντέρικσεν, βγαίνοντας στον εξώστη του κοινοβουλίου, ανακήρυξε τον Φρειδερίκο νέο βασιλιά.

Ο Φρειδερίκος είναι ο νέος βασιλιάς της Δανίας-2
Η πρωθυπουργός της Δανίας, πλάι στον νέο βασιλιά, διακηρύσσει την ανάληψη του θρόνου από το μπαλκόνι του παλατιού Christiansborg (Ritzau Scanpix/Bo Amstrup via Reuters)

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλη τη Δανία, μια χώρα σχεδόν έξι εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν συγκεντρωθεί, παρά το δριμύ ψύχος, στην πρωτεύουσα για να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία της διαδοχής.

Αργότερα το απόγευμα, ο νέος βασιλιάς και η βασίλισσα πρόκειται να μεταβούν με ιππήλατη άμαξα στην κατοικία τους, τα ανάκτορα Αμαλίενμποργκ, που οικοδομήθηκαν τα χρόνια του 1750 και βρίσκονται στο κέντρο της Κοπεγχάγης.

Το ζεύγος θα κατοικεί στο Αμαλίενμποργκ μαζί με τη Μαργαρίτα -η οποία θα διατηρήσει τον τίτλο της βασίλισσας- στα αντίστοιχα παλάτια του οκταγωνικού αυτού ανακτορικού συγκροτήματος.

Η βασίλισσα Μαργαρίτα, που στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι θα παραμείνει στον θρόνο ισοβίως, δεν έκανε γνωστή την ακριβή αιτία που την οδήγησε στην απόφαση να παραιτηθεί, όμως δήλωσε ότι μια μεγάλη επέμβαση στην πλάτη -στην οποία υποβλήθηκε πέρυσι τον Φεβρουάριο- την έκανε να σκεφτεί το μέλλον της.

Δείτε φωτογραφίες

Ο Φρειδερίκος είναι ο νέος βασιλιάς της Δανίας-3
REUTERS/Wolfgang Rattay

Ο Φρειδερίκος είναι ο νέος βασιλιάς της Δανίας-4
Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen via REUTERS

Ο Φρειδερίκος είναι ο νέος βασιλιάς της Δανίας-5
REUTERS/Wolfgang Rattay

Ο Φρειδερίκος είναι ο νέος βασιλιάς της Δανίας-6
Ritzau Scanpix/Ida Marie Odgaard via REUTERS

Ο Φρειδερίκος είναι ο νέος βασιλιάς της Δανίας-7
Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen via REUTERS

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή