Η Πολωνία «σχεδιάζει» το τέλος της ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα

Η Πολωνία «σχεδιάζει» το τέλος της ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα

Καταληκτική ημερομηνία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα σχεδιάζει να ορίσει η Βαρσοβία, σηματοδοτώντας «αλλαγή πλεύσης» από τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταληκτική ημερομηνία για την ηλεκτροπαραγωγή με άνθρακα σχεδιάζει να ορίσει η Πολωνία, όπως ανέφερε τη Δευτέρα η υφυπουργός για το κλίμα, Ούρσουλα Ζιλίνσκα, σηματοδοτώντας «αλλαγή πλεύσης» από τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Οπως δήλωσε, οι εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου οδήγησαν σε μία κυβέρνηση η οποία εντείνει τις προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος, στις οποίες περιλαμβάνεται και η θέσπιση του χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή κατάργηση της ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα.

«Μόνο με μια ημερομηνία λήξης μπορούμε να σχεδιάσουμε και μόνο με μια ημερομηνία λήξης μπορεί να σχεδιάσει η βιομηχανία, μπορεί να σχεδιάσει ο κόσμος. Οπότε ναι, οπωσδήποτε, θα επιδιώξουμε να ορίσουμε μια ημερομηνία λήξης», ανέφερε από τις Βρυξέλλες η κ. Ζιλίνσκα.

Επισημαίνεται πως η Πολωνία παράγει περίπου το 70% της ενέργειάς της από άνθρακα, το ορυκτό καύσιμο με τις μεγαλύτερες εκπομπές CO2, έχοντας, ωστόσο, αυξήσει την αιολική και ηλιακή παραγωγή τα τελευταία χρόνια.

«Είναι όλα υπό αναθεώρηση, έχουμε σκοπό να εντείνουμε τις προσπάθειες, αλλά και να στηρίξουμε τους ανθρώπους που μπορεί να επηρεαστούν περισσότερο, καθώς και τις βιομηχανίες, για να διασφαλίσουμε ότι θα μεταβούν με πραγματικά ομαλό τρόπο σε νέους πράσινους κλάδους».

Πρόσθεσε δε πως η Βαρσοβία είναι έτοιμη να υιοθετήσει τον στόχο της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT