Τουρκία: Υπουργικό συμβούλιο για F-16, Σουηδία και θανάτους στρατιωτών στο Ιράκ

Τουρκία: Υπουργικό συμβούλιο για F-16, Σουηδία και θανάτους στρατιωτών στο Ιράκ

Η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το 2024 θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στην Αγκυρα, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη συνεδρίαση του 2024 για το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στην Αγκυρα, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Βασικά θέματα που θα τεθούν επί τάπητος είναι η κλιμάκωση των συγκρούσεων με τους Κούρδους αντάρτες σε βόρειο Ιράκ και βόρεια Συρία, η προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και το αίτημα για αγορά μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως το σχετικό πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εγκρίθηκε στις 26 Δεκεμβρίου από την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και πλέον αναμένεται η εισαγωγή του στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας.

Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθεί και το αίτημα για την αγορά από τις ΗΠΑ μαχητικών F-16, υπό την προοπτική να υπάρξει ταυτόχρονη απόφαση από τις ΗΠΑ με την άρση από την πλευρά της Αγκυρας του αδιεξόδου στο θέμα της Σουηδίας, θέση την οποία είχε εκφράσει προ ημερών ο Τούρκος πρόεδρος.

Επιπλέον, οι εκτεταμένες αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις που διεξάγονται κατά κουρδικών οργανώσεων στο βόρειο Ιράκ όσο και στη βόρεια Συρία, όπου από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν σκοτωθεί 31 Τούρκοι στρατιώτες, θα βρεθούν επίσης στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου.

Στη συνέχεια, οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών, Γιασάρ Γκιουλέρ και Χακάν Φιντάν, θα ενημερώσουν σχετικά και την Ολομέλεια της εθνοσυνέλευσης.

Τέλος, στη συνεδρίαση θα συζητηθούν επίσης ο πόλεμος στη Γάζα και η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή