Οργή στην Κίνα για την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην Ταϊβάν

Οργή στην Κίνα για την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην Ταϊβάν

Υπέρ της ανεξαρτησίας ο νικητής των εκλογών, Ουίλιαμ Λάι – «Διπλωματική καταπίεση» καταγγέλλει η Ταϊπέι μετά τη διακοπή σχέσεων με τη νήσο Ναούρου

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. «Σθεναρά αντίθετη» σε κάθε επίσημη επαφή μεταξύ ΗΠΑ και Ταϊβάν δήλωσε χθες η Κίνα, λίγες ώρες μετά την άφιξη αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Ταϊπέι, προσκεκλημένη του νέου προέδρου της χώρας, Λάι Τσινγκ Τε, γνωστού και ως Ουίλιαμ Λάι.

«Η Κίνα υπήρξε πάντα σθεναρά αντίθετη σε κάθε μορφή επίσημης ανταλλαγής μεταξύ ΗΠΑ και Ταϊβάν, και απορρίπτει κάθε ανάμειξη των ΗΠΑ στις υποθέσεις της Ταϊπέι», ανέφερε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισθείσα επαρχία της.

Η Ουάσιγκτον παρουσίασε την αντιπροσωπεία που έφθασε χθες στη νήσο ως ανεπίσημη. Σε αυτή συμμετέχουν ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Στίβεν Χάντλεϊ, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεργκ και η πρόεδρος του αμερικανικού ινστιτούτου στην Ταϊβάν, Λόρα Ρόζενμπεργκ.

Η Κίνα έχει επανειλημμένως επικρίνει το Προοδευτικό Δημοκρατικό Κόμμα (ΠΔΚ) και προσωπικά τον ηγέτη του, Ουίλιαμ Λάι, ως πολεμοκάπηλο και επικίνδυνο εθνικιστή. Μία ημέρα πριν από τις εκλογές του Σαββάτου, τις οποίες ο Λάι κέρδισε με σημαντική διαφορά, το Πεκίνο απηύθυνε μήνυμα στους Ταϊβανούς ψηφοφόρους καλώντας τους να μην ψηφίσουν τον υποψήφιο του ΠΔΚ. «Οι μεταξύ μας σχέσεις έχουν οξυνθεί τα τελευταία οκτώ χρόνια. Ο Λάι θα ακολουθήσει τον δρόμο του κακού, προς τη στρατιωτική ένταση και τον πόλεμο», τόνισε την Παρασκευή ο Τσεν Μπινχουά, εκπρόσωπος του γραφείου θεμάτων Ταϊβάν της κινεζικής κυβέρνησης.

Η Ταϊπέι κατήγγειλε χθες το Πεκίνο για «διπλωματική καταπίεση», μετά την απόφαση του Ναούρου, του νησιωτικού έθνους στον Ειρηνικό, να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις του με την Ταϊβάν, για να αναγνωρίσει επίσημα την Κίνα.

Η απέχθεια της κινεζικής ηγεσίας κατά του Λάι ενδέχεται να πηγάζει από δήλωσή του από το 2017, όταν είχε αποκαλέσει τον εαυτό του «εργάτη της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν». Σε ομιλία του ενώπιον της κεντρικής επιτροπής το 2021, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε πει: «Οσοι λησμονούν την κληρονομιά τους, προδίδουν την πατρίδα και αναζητούν να διαιρέσουν τη χώρα δεν θα έχουν καλό τέλος και θα καταδικασθούν από το δικαστήριο της Ιστορίας».

Η περίοδος μέχρι την ορκωμοσία του Λάι, στις 20 Μαΐου, αναμένεται δύσκολη. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Ταϊπέι και ξένοι διπλωμάτες εκτιμούν, όμως, πως η παρούσα κατάσταση δεν θα οδηγήσει στην ακραία ένταση που είχε σημειωθεί μετά την επίσκεψη της τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν το 2022.

Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα σε ξένους δημοσιογράφους, ο Λάι είχε υπογραμμίσει ότι δεν σχεδίαζε να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν εφόσον κέρδιζε τις εκλογές. Στελέχη του ΠΔΚ θεωρούν ότι ο Λάι θα τηρήσει τη διπλωματική γραμμή της προκατόχου του, Τσάι Ινγκ Ουέν, η οποία απέφευγε συστηματικά την προκλητική ρητορική κατά του Πεκίνου. Ανησυχητική για το Πεκίνο πρέπει να είναι, όμως, η επιλογή της Σιάο Μπι Χιμ ως αντιπροέδρου. Η Ταϊβανοαμερικανίδα Σιάο, στενή συνεργάτις του Λάι, έχει εκτελέσει χρέη άτυπης πρέσβειρας της Ταϊβάν στην Ουάσιγκτον και έχει αναπτύξει καλές σχέσεις με στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Εξωτερική πολιτική

Η εξωτερική πολιτική του Λάι αναμένεται να είναι στραμμένη προς τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο εν αναμονή πρόεδρος μίλησε επανειλημμένως για την ανάγκη απεξάρτησης της οικονομίας της χώρας του από την Κίνα και τη στροφή της προς τους τρεις παραπάνω εταίρους της Ταϊβάν, αλλά και προς τη ΝΑ Ασία. Η Κίνα παραμένει, ωστόσο, ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ταϊπέι, ενώ πολλοί Ταϊβανοί επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται και ζουν μόνιμα στην ηπειρωτική Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή